| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:VPLIV OBDELAVE TAL NA MIKROBIOLOŠKO AKTIVNOST TAL V NASADU HRUŠKE (Pyrus communis L.) SORTE 'VILJAMOVKA' : magistrsko delo
Avtorji:ID Križan, Karmen (Avtor)
ID Tojnko, Stanislav (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Paušič, Andrej (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Krizan_Karmen_2023.pdf (2,67 MB)
MD5: 241651AB46DE4275E0564FFE17254B2E
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Sedem let trajajoč poskus je bil izveden v nasadu hrušk sorte 'Viljamovka', cepljenih na podlago kutina MA. V pas rastlin pod drevesi je bila izvedena setev in vzdrževana trajna rastlinska združba z namenom preprečevanja razvoja plevelov. Rastlinske mešanice so bile sestavljene iz nekonkurenčnih trav, manj konkurenčnih zeli in detelj, v poskus pa so bile vključene tudi herbicidane parcele ter kontrolne parcele, kjer se je nemoteno razvijalo avtohtono rastlinje. Poskus je temeljil na popisovanju rastlinstva in preverjanja primernosti posameznih mešanic, tudi z vidika njihovega vpliva na mikrobiološko aktivnost tal. Za določitev mikrobiološke aktivnosti tal je bila uporabljena metoda »Tea-bag indeks« in laboratorijska analiza tal. Rezultati so pokazali veliko heterogenost med vzorci in tudi ponovitvami. Najboljša zasičenost z bazičnimi kationi je vidna pri mešanici detelj in manj konkurenčnih zeli. Vsebnost natrija se pri kontrolnih parcelah, kjer se je razvijalo avtohtono rastlinje, statistično značilno razlikuje, kljub temu pa je vsebnost še vedno dovolj nizka, da ne pride do poškodb dreves v sadovnjaku. Ugotovili smo, da herbicid rahlo zvišuje pH tal, poleg tega pa ne zmanjša mikrobiološke aktivnosti v prsti.
Ključne besede:hruška, mikrobiološka aktivnost tal, semenske mešanice, samoohranitev
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:K. Križan
Leto izida:2023
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (X, 48 str.))
PID:20.500.12556/DKUM-86381 Novo okno
UDK:634.13:631.461:631.53.01(043)=163.6
COBISS.SI-ID:182950403 Novo okno
Datum objave v DKUM:30.01.2024
Število ogledov:287
Število prenosov:18
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:22.11.2023

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The effect of tillage on the microbiological activity of soil in a pear plantation (Pyrus communis L.) variety 'Viljamovka'
Opis:A seven-year experiment was carried out in a pear orchard with 'Viljamovka' trees, grafted onto a MA quince rootstock. The sowing was carried out in the plant strips under the trees and a permanent plant community was maintained in order to prevent the development of weeds. The plant mixtures consisted of non-competing grasses, less competitive herbs and clovers. The experiment also included herbicide treated plots, as well as control plots where the native vegetation developed undisturbed. The experiment was based on an inventory of vegetation and suitability check-ups the of individual mixtures. They were also observed in terms of their impact on the microbiological activity of the soil. The "Tea-bag index" method and laboratory soil analysis were used to determine the microbiological activity of the soil. The results showed high heterogeneity between samples as well as replicates. The best saturation with basic cations was seen in the mixture of clover and less competing herbs. The sodium content was statistically significantly different in the control plots, where native vegetation developed. Despite this, the sodium content was still low enough to prevent damage to the trees in the orchard. We found that the herbicide slightly increased the pH of the soil and did not reduce the microbiological activity in the soil.
Ključne besede:pear, microbiological activity, seed mixtures, self-perservation


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici