| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv magnetnega polja na potek encimsko katalizirane reakcije : magistrsko delo
Avtorji:ID Belina, Nina (Avtor)
ID Pečar, Darja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Goršek, Andreja (Komentor)
ID Črepinšek-Lipuš, Lucija (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Belina_Nina_2023.pdf (2,29 MB)
MD5: 97575DD9DDE2AC01AA5AAD124695BCBA
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:V okviru magistrskega dela smo raziskovali vpliv magnetnega polja na hidrolizo saharoze z dodatkom imobilizirane invertaze. Laboratorijski postopek imobilizacije invertaze in hidrolize saharoze ter analize glukoze kot končnega reakcijskega produkta smo pripravili z visoko ponovljivostjo, da so bili pari reakcij z in brez magnetnega polja ustrezno primerljivi. Izveden je bil niz parov (z in brez magneta) pri različnih temperaturah in pH za določitev optimalnih reakcijskih pogojev. V območju pH od 4 do 5 in temperature od 30 °C do 45 °C smo ugotovili, da sta optimalna reakcijska pogoja pH = 4,5 in temperatura 35 °C. Reakcijska raztopina je bila neposredno izpostavljena istosmernemu magnetnemu polju, kjer je bila sredica raztopine izpostavljena jakosti 0,45 T, na obodu pa 0,35 T. Iz rezultatov je razvidno, da je magnetno polje pri optimalnem pH razširilo optimalno temperaturno območje. Najizrazitejši vpliv smo opazili pri temperaturi 30 °C, kjer je bila po dveh urah reakcije v magnetnem polju koncentracija glukoze kar 47 % višja, kot pri reakciji brez magneta. Pozitivni učinek magneta smo opazili tudi pri temperaturi 40 °C, razlika v koncentraciji glukoze je znašala 24 %, kar je bistveno več od eksperimentalne ponovljivosti.
Ključne besede:invertaza, saharoza, hidroliza, UV-Vis spektroskopija, magnetno polje
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[N. Belina]
Leto izida:2023
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (IX, 37 f.))
PID:20.500.12556/DKUM-86327 Novo okno
UDK:544.567:66.094.941(043.2)
COBISS.SI-ID:185511683 Novo okno
Datum objave v DKUM:24.11.2023
Število ogledov:522
Število prenosov:30
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/deed.sl
Opis:Licenca Creative Commons Brez predelav dovoljuje uporabnikom ponovno distribucijo dela, vendar ne v spremenjeni obliki. Zahtevana je navedba avtorstva.
Začetek licenciranja:13.11.2023

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effect of magnetic field on enzyme-catalysed reaction
Opis:The master thesis presents the study of the effect of a magnetic field on the hydrolysis of sucrose with the addition of immobilized invertase. The laboratory procedure for immobilization of invertase and hydrolysis of sucrose and the analysis of glucose as the final reaction product was prepared with high reproducibility, so that pairs of reactions with and without a magnetic field were properly comparable. Sets of pairs (with and without magnets) were performed at different temperatures and pH to determine the optimal reaction conditions. In the range of pH from 4 to 5 and temperatures from 30 °C to 45 °C, it was found that the optimum reaction conditions were pH = 4,5 and temperature 35 °C. The reaction solution was directly exposed to a DC magnetic field, where the bulk of the solution was exposed to a strength of 0.45 T, and at the periphery to 0.35 T. The results showed at the optimal pH the optimal temperature range was expanded by application the magnetic field. The highest effect was observed when the temperature was increased to 30 °C, where after two hours of reaction in the magnetic field, the concentration of glucose was as much as 47 % higher than in the reaction without magnets. A positive effect of the magnet was also observed at 40 °C, with a difference in glucose concentration of 24 %, which is significantly higher than the experimental reproducibility.
Ključne besede:invertase, sucrose, hydrolysis, UV-Vis spectrocopy, magnetic field


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici