Naslov: | Strah potrošnikov glede prehranske varnosti v Sloveniji v obdobju prvega vala COVID-19 krize |
---|
Avtorji: | ID Turnšek, Maja (Avtor) ID Junge-Berberovic, Ranka (Avtor) ID Miličić, Vesna (Avtor) ID Bavec, Martina (Avtor) |
Datoteke: | Strah_potrosnikov_glede_prehranske_varnosti_COVID_2023.pdf (595,10 KB) MD5: 635A9A229878148AA8626FA89379286E
https://journals.uni-lj.si/aas/issue/view/918
http://ojs.aas.bf.uni-lj.si/index.php/AAS/article/view/1932/664
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Znanstveno delo |
---|
Tipologija: | 1.01 - Izvirni znanstveni članek |
---|
Organizacija: | FT - Fakulteta za turizem FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
|
---|
Opis: | Raznovrstne krize znatno vplivajo na celoten prehranski sektor in spreminjajo stališča Evropejcev in politik o pomenu prehranske varnosti, trajnostno pridelane, kakovostne in varne hrane za zdravje potrošnikov. Prispevek se osredotoča na strah glede prehranske varnosti v času prvega vala COVID-19 krize v Sloveniji, na z njim povezan strah glede prehranske varnosti v prihodnje in na spremembe potrošnih vedenj. Spletno anketiranje je bilo v Sloveniji izvedeno v juniju 2020 na način »snežene kepe« in je zajelo 490 posameznikov. Rezultati so pokazali, da sta obe merjeni obliki strahu (i) strah o prehranski varnosti med prvim valom COVID-19 krize in (ii) strah o prehranski varnosti v prihodnosti statistično značilno, srednje močno in pozitivno povezani s skoraj vsemi samozaznanimi spremembami lastnega vedenja zaradi pojava COVID-19 krize. Anketiranci so se najbolj osredotočili na nakup živil, ki so pridelana in predelana v Sloveniji, na ustvarjanje večjih prehranskih zalog ter na večjo pazljivost pri tem, koliko hrane zavržejo. Zgolj manjše spremembe pa so izrazili glede nakupnih kanalov, pri čemer so neposredno od kmetov pogosteje nakupovali starejši, višje izobraženi in ti, ki se samouvrščajo v višji družbeni razred. V prihodnje bi bilo treba vključiti reprezentativen vzorec in primerjati rezultate z rezultati v drugih državah in podrobneje analizirati vpliv posameznikovega ekonomskega položaja in vpliv promocijskih kampanj na spremembo potrošnih vedenj. |
---|
Ključne besede: | samooskrba s hrano, prehranska varnost, COVID-19, potrošnik, prehranska veriga, statistična analiza, nakupovalne navade |
---|
Status publikacije: | Objavljeno |
---|
Verzija publikacije: | Objavljena publikacija |
---|
Poslano v recenzijo: | 16.10.2020 |
---|
Datum sprejetja članka: | 27.02.2023 |
---|
Datum objave: | 28.04.2023 |
---|
Kraj izida: | Ljubljana |
---|
Založnik: | Založba Univerze v Ljubljani |
---|
Leto izida: | 2023 |
---|
Št. strani: | Str. 1-16 |
---|
Številčenje: | Letn. 119, Št. 1 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-86102  |
---|
UDK: | 641/642(497.4):364.624.6 |
---|
COBISS.SI-ID: | 152052227  |
---|
DOI: | 10.14720/aas.2023.119.1.1932  |
---|
ISSN pri članku: | 1854-1941 |
---|
Datum objave v DKUM: | 10.10.2023 |
---|
Število ogledov: | 376 |
---|
Število prenosov: | 41 |
---|
Metapodatki: |  |
---|
Področja: | Ostalo
|
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: |  |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |