| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Izdelava in senzorično vrednotenje vinskih želejev : diplomsko delo
Avtorji:ID Karner, Tjaša (Avtor)
ID Unuk, Tatjana (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Karner_Tjasa_2023.pdf (1,87 MB)
MD5: F29B3B18028CE94E84505270ACE87C33
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V diplomskem delu smo iz vina Nadvojvoda, polsuhe zvrsti, ki ga pridelujejo na posestvu Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede na Meranovem, pripravili vinske želeje, za kar smo uporabili različna sredstva za želiranje (goveja želatina, instant želatina, proizvajalec Dr. Oetker, Želin, proizvajalec Podravka, želatina v lističih, proizvajalec Dr. Oetker, Džemfix/Gelfix Super plus, proizvajalec Dr. Oetker) v različnih odmerkih. Ponudili smo jih v ocenjevanje treniranim pokuševalcem na UM FKBV, ki so analitično in opisno ocenili videz, vonj, čvrstost, okus ter pookus vsakega vzorca. Ugotovili smo, da je za pripravo želeja iz vina ob dodatku 10 dag sladkorja na 0,5 L vina najbolj primerna želatina v lističih, in sicer v odmerku 4 listi želatine na 0,5 L vina. Ta kombinacija vina in želirnega sredstva rezultira v izdelku, ki je dobre konsistence, bister, svežega okusa in polnega pookusa. Zaradi izrazite motnosti in kašaste teksture se je kot najmanj primerno sredstvo za pripravo vinskega želeja izkazalo sredstvo Džemfix/gelfix.
Ključne besede:vino, žele, senzorično ocenjevanje, izdelek/produkt
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:T. Karner
Leto izida:2023
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (VIII, 40 str.))
PID:20.500.12556/DKUM-85974 Novo okno
UDK:663.2:664.856:543.92(043.2)=163.6
COBISS.SI-ID:172139523 Novo okno
Datum objave v DKUM:14.11.2023
Število ogledov:536
Število prenosov:28
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:22.09.2023

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Production and sensory evaluation of wine yellies
Opis:Wine jellies from Nadvojvoda, a semi-dry wine, produced on the estate of the Faculty of Agriculture and Life Sciences at Meranovo were produced. Various gelling agents (beef gelatin, instant gelatin, produced by Dr. Oetker, Želin, produced by Podravka, gelatin in sheets, produced by Dr. Oetker, Džemfix/Gelfix Super plus, produced by Dr. Oetker) were used in different doses for this purpose. The jellies were then offered for evaluation to trained tasters at the University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences. These tasters conducted analytical and descriptive assessments of the appearance, aroma, firmness, taste, and aftertaste of each sample. We found that for making wine jelly with the addition of 10 grams of sugar per 0.5 liters of wine, gelatin sheets are most suitable, specifically at a dosage of 4 gelatin sheets per 0.5 liters of wine. This combination of wine and the gelling agent resulted in a product with a good consistency, proper clarity, fresh taste, and a full aftertaste. Due to the pronounced cloudiness and a pasty texture, Džemfix/gelfix was found to be the least suitable agent for making wine jelly.
Ključne besede:wine, jelly, sensory evaluation, product


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici