| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Ekološka živila v kuhinjah javnih zavodov na območju zgornjega Podravja
Avtorji:ID Belec, Špela (Avtor)
ID Robačer, Martina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Bavec, Martina (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Belec_Spela_2023.pdf (1,44 MB)
MD5: 1C88CE3D4ECEBB2A6615C8F0E26117D3
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Ekološko kmetijstvo pridela visoko kakovostno in varno hrano, prispeva pa tudi k zagotavljanju javnih dobrin ter k ohranjanju in varovanju celotnega okolja. Ekološka živila postajajo vedno pomembnejši del v svetovnem prostoru, saj potrošniki dajejo vedno več poudarka na kakovost hrane. V šolah in vrtcih so se po nekaterih državah ekološka živila že uveljavila, v Sloveniji pa na tem področju še rastemo. Namen diplomskega dela je, da se v javnih zavodih spremeni poznavanje ekoloških živil in poveča uporaba le teh v prehrano zaposlenih in uporabnikov. Razloga, za kaj ne vključujejo ekološke hrane v jedilnike, sta v večini bila visoka cena in pomanjkanje ponudnikov. Uporabniki v javnih zavodih v večini podpirajo uporabo ekoloških jedi, prav tako pa tudi organizatorji prehrane menijo, da so uporabniki zelo zadovoljni, saj jim je pomemben zdrav način prehranjevanja in boljši okus. Ker si odgovorni za nabavo prehrane želijo, da bi bilo več ozaveščanja na tem področju, predlagamo več izobraževanj, medsebojnih sodelovanj tudi z drugimi državami in večjo strokovno pomoč.
Ključne besede:Ekološko živilo, javni zavod, organizator prehrane, zeleno javno naročanje, certifikacija.
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2023
PID:20.500.12556/DKUM-85909 Novo okno
Datum objave v DKUM:06.10.2023
Število ogledov:514
Število prenosov:33
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:18.09.2023

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Organic food in public institutions in the upper podravje regiond
Opis:Organic farming produces high quality safe food, contributes to the provision of public goods and to the preservation and protection of the environment as a whole. Organic food is becoming an increasingly important part of the global landscape, as consumers place more and more emphasis on food quality. Organic food is already well established in schools and kindergartens in some countries, and in Slovenia, this facet of food production is still developing. The aim of this thesis is to change and increase the use of organic food in the diets of employees and consumers in public institutions. The reasons for not including organic food in menus were mostly high price and lack of providers. Consumers in public institutions are mostly in favour of organic food, and catering organisers also believe that the consumers are satisfied with the organic food, because they value a healthy way of eating and a better taste. As those responsible for food procurement would like to see more awareness-raising in this area, we suggest more training, cooperation with other countries and more technical assistance.
Ključne besede:Organic food, public institution, diet organizer, green public procurement, certification.


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici