| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document Help

Title:Problematika podtikanja drog v pijačo v nočnih lokalih : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Authors:ID Radanović, Vanesa (Author)
ID Eman, Katja (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Radanovic_Vanesa_2023.pdf (1,33 MB)
MD5: 4877C2AEAE142ED5410C567977C503FD
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FVV - Faculty of Criminal Justice and Security
Abstract:Temo diplomskega dela smo našli na socialnih omrežjih. Zanimale so nas objave izpovedi deklet, ki so bile žrtve podtaknjenih drog, in svarila proti temu. Podtikanje drog v pijačo je kompleksen problem, saj je dokazovanje dejanje izredno zahtevno, žrtev pa je lahko vsak. Podtikanje drog (oziroma drink-spiking) je dejanje, ko storilec izkoristi žrtvino nepozornost in ji v pijačo vstavi drogo, alkohol ipd. z namenom, da bi jo kasneje spolno izkoristil. Uporabljene droge povzročijo amnezijo in so hitro prebavljive, podtika se tudi alkohol k alkoholnim pijačam. Storilci lahko izkoristijo tudi osebe, ki so vinjene. Takšna kazniva dejanja pustijo za seboj hude psihične posledice. V večini primerov so žrtve ženskega spola, moški pa so storilci. Žrtve se po pomoč nerade zatekajo k organom pregona zaradi sramu, občutkov krivde in prostovoljnega uživanja alkohola ter nedovoljenih substanc. Problematiko podtikanja drog smo preučevali z deskriptivno in s komparativno metodo. Članki, študije in izpovedi, ki smo jih prebirali, so nam bili v pomoč, da smo problem spoznali bolj podrobno in si lahko ustvarili svoje mnenje. Ob prebrani literaturi in pregledanih študijah smo ugotovili, da se ženske zavedajo te grožnje. Večina deklet doma sliši, kako naj se vede in kaj naj počne v nočnih lokalih. Varnostne kampanje imajo iste nasvete in so vedno usmerjena ženskam. Priporočila kampanj in nasveti staršev so naravnana na to, kako naj se ženske branijo, in ne na to, kako bi ta problem rešili. Pomoč policije v Veliki Britaniji na vhodih za pregled oseb ob vstopu v lokal je bila dobra poteza, vendar se to zgodi premalokrat. Potrebno bi bilo ženskam zagotoviti varno zabavo. V pomoč bi bili: ponujanje pokrival za pijačo, naključni pregledi med večeri v lokalih, več varnostnega osebja, ki je izobraženo in bi znalo prepoznati, kadar je osebi bila podtaknjena droga, in nudenje pomoči tudi tistim, za katere so mnenja, da so si sami krivi, ker so toliko popili.
Keywords:podtikanje drog, droge za posilstvo, alkohol, nočni lokali, zloraba, diplomske naloge
Place of publishing:Ljubljana
Place of performance:Ljubljana
Publisher:V. Radanović
Year of publishing:2023
Year of performance:2023
Number of pages:7 f., [59] str.
PID:20.500.12556/DKUM-85229-2536fd4e-61f1-f03f-50db-48356dff32e5 New window
UDC:613.83(043.2)
COBISS.SI-ID:170996739 New window
Publication date in DKUM:06.11.2023
Views:282
Downloads:63
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FVV
:
Copy citation
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:Bookmark and Share


Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:22.08.2023

Secondary language

Language:English
Title:Problem of drink spiking
Abstract:We found the topic of the thesis on social media. Confessions of the girls who were victims of drink-spiking and warnings about the problem draw attention to us. Drink-spiking is a complex problem, beacuse anyone can be a victim and proving the act is extremly difficult. Drink-spiking is when perpetrator takes advantage of the victim when she in not paying attention and puts drugs, alcohol into her drink, with the intention of sexually assault her later. The drugs used for drink-spiking cause amnesia and are quickly digestible they also add alcohol to alredy alcoholic beverages. This kind of crime leaves behind severe psychological consequences. In most cases the victims are female and the perpetrators are male. Victims don't like to turn to law enforcement for help beacuse of shame, feeling of guilt and voluntary consumption of alcohol and other substances. Thesis is written by using a descriptive and comparative method. The articles, studies and confessions we read helped us to understand the problem and form our own opinion. After reading the literature and reviewing the studies, we found out that women are aware of this threat. Most girls are told at home how to behave and what to do in nightclubs. Safety campaigns have the same advice and are always aimed at women. Campaign recommendations and advices from parents are focused on how women should defent themselves and not how to solve this problem. Police help in Great Britain at the entrances to check people who are entiring the bars was a good move, but it happens rarely. It is necessary to provide safe entertainment environment for women. Also a drink covers, random checks throughout the evening in the bars, more security staff who are trained to recognize when a person has been drugged. Helping even people who they think its their own fault for drinking so much.
Keywords:drink-spiking, night bars, alcohol, abuse, date rape drugs


Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica