| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document Help

Title:Trg dela po epidemiji v sloveniji
Authors:ID Škrabl, Žiga (Author)
ID Šarotar Žižek, Simona (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Skrabl_Ziga_2023.pdf (1,86 MB)
MD5: A8E3CAD0E413E16C91AD056C32BB24CA
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:EPF - Faculty of Business and Economics
Abstract:Trg dela nenehno pretresajo naravni, družbeni in politični dogodki oziroma spremembe. V začetku leta 2020 se je svetovno gospodarstvo srečalo z zdravstveno krizo, katere v Evropi, kot tudi v Sloveniji ni bilo več desetletij in je pustila posledice na gospodarski aktivnosti. Delovanje podjetij je bilo omejeno, potrebno ga je bilo prilagoditi poslovanje takratnim zdravstveno- varnostnim ukrepom. Epidemija Covid-19 je vplivala tudi na trg dela. Zato so se s številnimi izzivi in težavami na trgu srečevala tako podjetja kot tudi zaposleni oziroma ljudje, ki vstopa na trg dela. Obenem je prišlo še do novega družbenega izziva, povzročenega z digitalizacijo, to je uveljavitve novih oblik dela. Vse to se je zaradi nepripravljenosti tako države kot tudi podjetij na zdravstveno krizo oziroma epidemijo država kot tudi podjetja odrazilo v večji brezposelnosti in nižjem bruto družbenem proizvodu. V relativno kratkem času si je gospodarstvo opomoglo, brezposelni so si našli zaposlitev v drugih gospodarskih panogah, tudi Slovenija je dosegla najnižjo stopnjo brezposelnosti v svoji zgodovini. Dodati pa je treba, da se trg dela sedaj sooča s staranjem prebivalstva, zaradi visoke zaposljivosti in nizke rodnosti, begom možganov oziroma izseljevanjem, pomankanjem delovne sile in iskanjem ustreznih in potencialnih zaposlenih, managerji namreč opažajo namreč opažajo pomankanje kompetenc in digitalnih kompetenc. Želja delojemalcev po maksimalnem dobičku vodi k strmenju po večji produktivnosti in učinkovitosti, le za dosego tega se bomo morali nenehno prilagajati in izpopolnjevati skozi vseživljenjsko učenje, le tako se bomo osebnostno kot družba rastli in razvijali.
Keywords:Trg dela, kompetence, staranje prebivalstva, pomankanje delovne sile, epidemija, Covid-19, Slovenija
Place of publishing:Maribor
Publisher:Ž. Škrabl
Year of publishing:2023
PID:20.500.12556/DKUM-84765 New window
UDC:331.5
COBISS.SI-ID:164546051 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:8L68461R
Publication date in DKUM:15.09.2023
Views:262
Downloads:45
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:EPF
:
Copy citation
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:Bookmark and Share


Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:19.07.2023

Secondary language

Language:English
Title:The slovenian labour market after the epidemic
Abstract:The labour market is constantly shaken by natural, social and political events or changes. In the early 2020s, the world economy faced a health crisis that had not been around for decades in Europe as well as Slovenia, leaving consequences for economic activities. The operations of the companies were limited and it had to be adapted to the business of the then health and safety measures. The Covid-19 epidemic also affected the labour market. As a view, both companies and employees and people entering the labour market have faced a number of challenges and difficulties in the market. At the same time, there has been a new so-called so-called social challenge caused by digitisation, that is to say, the implementation of new forms of work. All this has been reflected by higher unemployment and lower gross social product due to the unwillingness of both the country and businesses to address the health crisis or the epidemic. In a relatively short time, the economy recovered, the unemployed found employment in other industries, Slovenia also reached the lowest unemployment rate in its history. It should be added, however, that the labour market is now facing an ageing population, due to high employability and low birth rates, brain drain or exodus, a lack of labour and the search for suitable and potential employees, managers note that there is a lack of competences and digital competences. Employees' desire for maximum profit leads to a steep rise in productivity and efficiency, but to achieve this we will have to constantly adapt and improve through lifelong learning, only in this way we will grow and develop personal as a society.
Keywords:The Labor market, competences, population aging, labour shortage, epidemic, Covid-19, Slovenia


Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica