| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Deutsch in Nordmazedonien - Vergleich zwischen vier Jahrgängen in einer Grundschule : Diplomarbeit
Avtorji:ID Maseva, Monika (Avtor)
ID Lipavic Oštir, Alja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf UN_Maseva_Monika_2023.pdf (887,11 KB)
MD5: 982BDEF2C74843FAA2536CF9E0322B08
 
Jezik:Nemški jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Opis:Die Diplomarbeit mit dem Titel „Deutsch in Nordmazedonien – Vergleich zwischen vier Jahrgängen in einer Grundschule“ befasst sich mit dem Prestige der deutschen Sprache in diesem Land sowie mit der Motivation der Schüler und Schülerinnen in einer Grundschule. Da Deutsch als Ergänzungssprache in Europa dient, wird die Situation dieser Sprache allgemein verbessert. Es wird näher auf Nordmazedonien und alles, was dort mit Deutsch zu tun hat, eingegangen. Für die Verbesserung der Situation dieser Sprache sind auch die deutschen Institutionen, insbesondere das Goethe-Institut in Skopje wichtig. Viele Menschen besuchen dort Deutschkurse und bereiten sich auf das Leben in Deutschland vor. Die dort abgelegten Prüfungen werden überall anerkannt. Die verschiedenen Gründe für das Interesse der Mazedonier am Erlernen der deutschen Sprache werden näher beschrieben. An der Philologischen Fakultät kann Deutsch in Kombination mit anderen Sprachen studiert werden. Informationen über die Abteilung an dieser Fakultät werden daher auch in der Diplomarbeit näher beleuchtet. Ein Kapitel befasst sich mit der deutschen Sprache in den Schulen des Landes. Im Detail wird die Motivation der Schüler und Schülerinnen an einer Grundschule in der Stadt Veles untersucht. Im empirischen Teil werden die Hypothesen, Methodologie und das Ziel der Untersuchung beschrieben. Die Haupthypothese lautete: Die deutsche Sprache weckt bei allen Schülern und Schülerinnen großes Interesse. Zwei weiteren Hypothesen wurden aufgestellt: Ältere Schüler und Schülerinnen sind für den Deutschunterricht motivierter als jüngere und in den Familien der Mehrheit der Schüler und Schülerinnen gibt es jemanden, der Deutsch spricht. Anschließend werden die Ergebnisse eines online durchgeführten Fragebogens ausgewertet. Der Fragebogen bestand aus 10 Fragen und wurde von insgesamt 111 Schüler*innen beantwortet. Zusätzlich wurde ein Interview mit einem Lehrer dieser Grundschule durchgeführt und im Unterkapitel Diskussion auch kommentiert. In dem letzten Teil dieser Diplomarbeit, dem Schlussfolgerung wird den Entschluss dargestellt und somit die reale Situation und das Prestige der deutschen Sprache in Nordmazedonien aufgezeigt.
Ključne besede:prestiž, motivacija, nemščina, primerjava med razredi, učenci, Severna Makedonija
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:M. Maseva
Leto izida:2023
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (VIII, 33 str.))
PID:20.500.12556/DKUM-84506 Novo okno
UDK:373.3(497.7):811.112.2(043.2)
COBISS.SI-ID:161838595 Novo okno
Datum objave v DKUM:22.08.2023
Število ogledov:374
Število prenosov:20
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FF
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:15.06.2023

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Nemščina v Severni Makedoniji - primerjava med štirimi razredi v osnovni šoli
Opis:Diplomsko delo z naslovom »Nemščina v Severni Makedoniji – primerjava med štirimi razredi v eni osnovni šoli« obravnava prestiž nemškega jezika v tej državi in motivacijo učencev za pouk nemščine v osnovni šoli. Ker se nemščina v Evropi v nekaterih državah pojavlja kot tako imenovani dopolnilni jezik v družbi (nem. Ergänzungssprache), se položaj tega jezika na splošno izboljšuje. Severna Makedonija je od leta 2005 kandidatka za članstvo v EU, zaradi tega je položaj nemškega jezika v tej državi zelo pomemben. V diplomski nalogi je podrobneje obravnavana Severna Makedonija in vse, kar je tam povezano z nemščino. Opisane so nemške institucije, šolski sistem, študij nemščine in razlogi, zakaj se Makedonci učijo nemščine. Za izboljšanje položaja tega jezika so pomembne tudi nemške institucije, zlasti Goethe Institut v Skopju. Veliko ljudi obiskuje namreč tečaje nemščine in se pripravlja na življenje v Nemčiji. Zanimanje za tečaje nemščine z leti narašča. Opravljeni izpiti so povsod priznani. Različni razlogi za zanimanje Makedoncev za učenje nemščine so v nalogi podrobneje opisani. Ena raziskava iz leta 2022 je pokazala, da Makedonci v Nemčiji doma z otroki govorijo makedonsko. Na Filološki fakulteti v Skopju je nemščino mogoče študirati v kombinaciji z drugimi jeziki. Zanimanje za magisterski študij je majhno, za doktorski študij pa še manjše. Informacije o oddelku na tej fakulteti so zato v diplomskem delu tudi podrobneje obravnavane. Večje poglavje obravnava nemški jezik v šolah v državi. Podrobno je raziskana motivacija učencev na osnovni šoli v mestu Veles. V empiričnem delu so opisane hipoteze, metodologija in cilj študije. Glavna hipoteza se glasi: nemški jezik vzbuja pri vseh učencih veliko zanimanja. Postavljeni sta bili še dve hipotezi: starejši učenci so bolj motivirani za pouk nemščine kot mlajši in v družinah večine učencev obstaja nekdo, ki govori nemško. S pomočjo vprašalnikov in intervjuja je bilo mogoče potrditi ali ovreči vse tri hipoteze. V empiričnem delu diplomske naloge so analizirani rezultati spletnega vprašalnika. Vprašalnik je sestavljen iz desetih vprašanj, nanj pa je odgovorilo 111 učencev. Učenci, ki so sodelovali v vprašalnikih, so bili iz šestega, sedmega, osmega in devetega razreda. Pri vsakem vprašanju je diagram z odgovori, pred njim pa kratko besedilo z razlago odgovora. Poleg tega je bil opravljen intervju z učiteljem z iste osnovne šole in odgovori so komentirani v podpoglavju, namenjenemu razpravam. V zadnjem delu diplomskega dela oz. v zaključku je predstavljena odločitev in s tem dejanski položaj in ugled nemškega jezika v Severni Makedoniji. Potrditev ali ovržba hipotez je komentirana v zaključku. Za temo »Nemški jezik v Severni Makedoniji – primerjava med štirimi razredi v eni osnovni šoli« sem se odločila, ker sem sama državljanka Severne Makedonije in sem kot bodoča germanistka želela raziskati, kakšen je položaj nemščine v moji državi.
Ključne besede:Prestige, Motivation, Deutsch, Vergleich zwischen Jahrgängen, Schüler und Schülerinnen, Nordmazedonien


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici