| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Primerjava različnih sort jagod glede na kemijsko analizo in senzorično oceno : diplomsko delo
Avtorji:ID Kunc, Ana (Avtor)
ID Vogrin, Andrej (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Unuk, Tatjana (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Kunc_Ana_2023.pdf (1,44 MB)
MD5: 4621142E74ABDB0F5CE5ABC1D5C9A9A3
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Diplomsko delo temelji na primerjavi osmih različnih sort jagod glede njihove kemijske analize in senzorične vrednosti. V raziskavi smo uporabili naslednje sorte jagod: 'Clery', 'Dely', 'Joly', 'Sandra', 'Arianna', 'Limalexia', 'Federica' in 'Malga'. Vse sorte jagod so bile obrane na isti dan. Na FKBV UM so bile izmerjene masa plodov, čvrstost, vsebnost suhe snovi in skupnih titracijskih kislin. Nadaljnje senzorično vrednotenje plodov po hedonski lestvici je vključevalo oceno všečnosti barve, oblike, velikosti, vonja, okusa, arome, čvrstosti in skupno oceno plodov. Pokuševalce smo v poskusu razdelili tudi glede na spol in starost. Rezultati analize plodov so pokazali, da je imela največjo maso in čvrstost plodov sorta 'Federica', medtem ko je sorta 'Malga' imela največjo vsebnost suhe snovi in najnižjo kislost. Pri senzoričnem vrednotenju plodov sta za izgled (barva, velikost) najvišje ocene prijeli sorti 'Malga' in 'Federica'. Pri vrednotenju notranjih parametrov (okus, vonj, aroma) pa so bile najbolje ocenjene sorte 'Clery', 'Dely' in prav tako 'Malga'. Najvišjo skupno oceno je prejela sorta 'Malga'. Spol in starost pokuševalcev nista imela vpliva na všečnost izbranih parametrov.
Ključne besede:jagoda, senzorična ocena, kemična analiza, sorta
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:A. Kunc
Leto izida:2023
Št. strani:1 spletni vir (1 PDF datoteka (IX, 25 str., [1] str. pril.))
PID:20.500.12556/DKUM-84295 Novo okno
UDK:634.75:543.92(043.2)=163.6
COBISS.SI-ID:167808771 Novo okno
Datum objave v DKUM:10.10.2023
Število ogledov:512
Število prenosov:51
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:17.05.2023

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Comparison of Different Strawberry Cultivars According to Chemical Analysis and Sensory Evaluation
Opis:The thesis is based on the comparison of eight different varieties of strawberries according to their chemical analyses and sensory values. The following strawberry varieties were used in the research: 'Clery', 'Dely', 'Joly', 'Sandra', 'Arianna', 'Limalexia', 'Federica' and 'Malga'. All strawberry varieties were picked on the same day. Fruit masses, firmness, dry matter content and total titratable acids were measured at the Faculty of Agriculture and Life Sciences UM. Further sensory evaluation of the fruits, according to the hedonic scale, included an evaluation of the likeability of color, shape, size, smell, taste, aroma, firmness and overall evaluation of the fruits. In the experiment, the tasters were also divided according to gender and age. The results of the fruit analysis showed that the variety 'Federica' had the highest fruit weight and firmness, while the variety 'Malga' had the highest dry matter content and the lowest acidity. In the sensory evaluation of the fruits, the varieties 'Malga' and 'Federica' were rated the highest for their appearance (color, size). In the internal parameter evaluation (taste, smell, aroma), the best evaluated varieties were 'Clery', 'Dely' and also 'Malga'. The variety 'Malga' received the highest overall rating. The gender and age of the tasters had no influence on the likeability of the selected parameters.
Ključne besede:strawberry, sensory evaluation, chemical analysis, variety


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici