| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document Help

Title:Stres in zadovoljstvo na delovnem mestu poklicnega vojaka v Slovenski vojski : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Authors:ID Marković, Saša (Author)
ID Pavšič Mrevlje, Tinkara (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Markovic_Sasa_2023.pdf (1,52 MB)
MD5: 5D7E0CDBC961CA49AF30EE18554BA929
 
Language:Slovenian
Work type:Bachelor thesis/paper
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FVV - Faculty of Criminal Justice and Security
Abstract:Stres je vsakdanji spremljevalec vsakega posameznika, gre namreč za telesni odziv na dražljaje, ki nas obdajajo v okolju. Določena stopnja stresa je za naše telo koristna in nas lahko motivira, a če je stopnja stresa previsoka, lahko odzivi našega telesa odpovejo in se posledično spravimo v še večjo nevarnost. Ker dolgotrajna izpostavljenost stresu na našem telesu lahko pusti hude posledice in vodi v različna psihosomatska obolenja, je bistvenega pomena, da znamo stres omejevati. Diplomsko delo se posveča doživljanju stresa na delovnem mestu poklicnega vojaka v Slovenski vojski. Na omenjenem delovnem mestu so namreč osebe, že zaradi narave poklica, vsakodnevno izpostavljene določeni stopnji stresa, a vsekakor se stopnja stresa samo še poviša v primeru izrednih razmer, kot so recimo v zadnjih letih pandemija koronavirusne bolezni covid-19, vojne situacije, požari, žledolomi in druge naravne katastrofe. Zato je še toliko pomembnejše, da zaposleni na tem delovnem mestu vedo, kaj lahko storijo sami, da stopnjo stresa zmanjšajo, kaj lahko stori njihov delodajalec in tudi kako zvišati stopnjo zadovoljstva na delovnem mestu. Na osnovi izvedene raziskave, v kateri je v ospredju stopnja stresa in zadovoljstva na delovnem mestu poklicnega vojaka v Slovenski vojski, so tako podane ključne ugotovitve ter tudi možni predlogi in nasveti, tako za vojake kot za delodajalca, kako poskrbeti za primerno uravnavanje stresa na delovnem mestu in uspešno višanje zadovoljstva.
Keywords:stres, zadovoljstvo, delovno mesto, poklicni vojaki, Slovenska vojska, diplomske naloge
Place of publishing:Ljubljana
Place of performance:Ljubljana
Publisher:[S. Marković]
Year of publishing:2023
Year of performance:2023
Number of pages:VIII f., 50 str.
PID:20.500.12556/DKUM-84218 New window
UDC:159.944:355.097(497.4)(043.2)
COBISS.SI-ID:152870659 New window
Publication date in DKUM:22.05.2023
Views:492
Downloads:77
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FVV
:
Copy citation
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:Bookmark and Share


Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:04.05.2023

Secondary language

Language:English
Title:Stress and job satisfaction of professional soldiers in the Slovenian armed forces
Abstract:Stress is an everyday companion of every individual, namely the physical response to the stimuli that surround us in the environment. A certain level of stress is beneficial for our body and can motivate us, but if the stress level is too high, our body's reactions can fail and consequently we put ourselves in even greater danger. Since long-term exposure to stress can have serious consequences on our body and lead to various psychosomatic illnesses, it is essential to know how to limit stress. In our thesis, we focused on experiencing stress at the workplace of a professional soldier in the Slovenian armed forces. In mentioned workplace, people are exposed to a certain level of stress on a daily basis due to the very nature of the profession, but the level of stress certainly increases in the event of emergency situations, such as in recent years the pandemic of the COVID-19 virus, war situations, fires, icefalls and other natural disasters. Therefore, it is even more important that the employees in this workplace know what they can do themselves, to reduce the level of stress, what their employer can do and also how to increase the level of satisfaction in the workplace. On the basis of the conducted research, in which we were interested in the level of stress and satisfaction at the workplace of a professional soldier in the Slovenian Armed Forces, we presented key findings and also indicated possible suggestions and advice, both for soldiers and for the employer, on how to ensure proper stress management at workplace and to successfully increase satisfaction.
Keywords:stress, satisfaction, Slovenian armed forces, professional soldiers, work place


Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica