| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Cianogeni glikozidi v slivah (Prunus domestica L.) in njihovih proizvodih : magistrsko delo
Avtorji:ID Praprotnik, Lucija (Avtor)
ID Kristl, Janja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Praprotnik_Golenac_Lucija_2023.pdf (1,71 MB)
MD5: B62FAB0420B92D728843ECBB4185E060
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Cianogeni glikozidi so sekundarni metaboliti, ki se nahajajo v rastlinah, v katerih je bilo do sedaj identificiranih 112 spojin. Pomembni so z vidika obrambe rastlin, saj se pri poškodbi rastlinskih tkiv pod vplivom β-glukozidaze spremenijo v toksičen vodikov cianid, ki je nevaren tudi za človekovo zdravje. Postavlja se vprašanje o varnosti cianogenih živil, saj bi potencialno z uživanjem velikih količin lahko prišlo do preobremenitve telesa s cianovodikovo kislino. Vsebina naloge temelji na rezultatih raziskav, ki so bile opravljene o cianogenih glikozidih v slivah (Prunus domestica L.) in njihovih proizvodih. Ker gre za nalogo preglednega tipa, je bila uporabljena metoda dela pregled obstoječe novejše literature in raziskav na omenjeno temo. Ugotovili smo, da slive vsebujejo cianogena glikozida prunasin in amigdalin, pri čemer prednjači slednji. Največja vsebnost cianogenih glikozidov je v koščicah, medtem ko jih v mesu ploda skoraj ni zaznati. S procesiranjem (namakanje, sušenje, fermentacija, ipd.) se delež amigdalina zmanjšuje, vendar ga nekaj v končnem proizvodu vseeno ostane. Ta vrednost je praviloma sicer pod mejo škodljivosti, se pa meja lahko hitro prekorači predvsem pri nepravilnem postopku žganjekuhe, natančneje pri nepravilni pripravi drozge iz koščičastega sadja.
Ključne besede:cianogeni glikozidi, rožnice, slive, zdravje, proizvodi iz sliv, fermentacija
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[L. Praprotnik Golenač]
Leto izida:2023
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (IX, 26, [16] str.))
PID:20.500.12556/DKUM-84062 Novo okno
UDK:634.22:547.918(043)=163.6
COBISS.SI-ID:150737155 Novo okno
Datum objave v DKUM:03.05.2023
Število ogledov:510
Število prenosov:38
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:04.04.2023

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Cyanogenic Glycosides in Plums (Prunus domestica L.) and Their Products
Opis:Cyanogenic glycosides are secondary metabolites found in plants. To date, 112 compounds have been identified in plants. They are very important for plant defence. When damaged, plant parts convert tcyanogenic glycosides in the presence of β-glucosidase into toxic hydrogen cyanide, which is also dangerous for human health. The question of the safety of cyanogenic foods arises as consumption of large quantities could potentially overload the body with hydrogen cyanide. This master thesis is based on the results of studies on cyanogenic glycosides in plums (Prunus domestica L.) and their products. Since this is a review-type task, the method used was a review of the existing recent literature and research on the mentioned topic. We found that plums contain the cyanogenic glycosides prunasin and amygdalin. The highest content of cyanogenic glycosides is in the seeds, while they are almost absent in the mesocarp. Processing (soaking, drying, fermenting, etc.), decreases the content of amygdalin, but a certain amount remains in the final product. Usually the value is below the harmful limit, which can, however, be quickly exceeded, especially in the case of improper spirit production, more specifically if the mash stone fruit is not prepared correctly.
Ključne besede:cyanogec glycosides, Rosaceae, plum, health, plum products, fermentation


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici