Naslov: | Testiranje 0-residue pridelovalnega sistema jabolk : magistrsko delo |
---|
Avtorji: | ID Žerak, Anja (Avtor) ID Lešnik, Mario (Mentor) Več o mentorju...  ID Paušič, Andrej (Komentor) |
Datoteke: | MAG_Zerak_Anja_2023.pdf (2,24 MB) MD5: 6D11B043789EF570E0230EE03372FD57
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Magistrsko delo/naloga |
---|
Tipologija: | 2.09 - Magistrsko delo |
---|
Organizacija: | FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
|
---|
Opis: | V sezoni 2018 smo v nasadih jablan sort Gala, Fuji in Zlati delišes testirali 0-residue koncept varstva pred škodljivimi organizmi. Standardni intenzivni integriran škropilni program (V1) smo primerjali z dvema 0-residue škropilnima programoma V2 in V3. V programih V2 in V3 smo v drugem delu sezone, od začetka julija naprej, namesto kemičnih FFS uporabljali alternativne pripravke, ki jih uporabljamo v ekološki pridelavi. Izvajanje V2 in V3 škropilnega programa je zagotovilo skoraj enako učinkovito zatiranje bolezni in škodljivcev kot škropilni program V1. Zaradi izvajanja V2 in V3 škropilnih programov ni prišlo do značilnega znižanja pridelka in do značilnega znižanja deleža jabolk prvega razreda. Pri V2 in V3 smo značilno znižali število najdenih aktivnih snovi s koncentracijo nad 0,01 mg/kg in tudi parametra kumulativni % MRL in % ARFD, ki sta v trgovskih verigah zelo pomembna pri presoji sprejemljivosti jabolk za odkup. Pri programih V2 in V3 smo lahko dosegli zahtevana merila trgovskih verig. |
---|
Ključne besede: | 0-residue, Gala, Fuji, Zlati delišes, integrirana pridelava |
---|
Kraj izida: | Maribor |
---|
Kraj izvedbe: | Maribor |
---|
Založnik: | [A. Žerak] |
---|
Leto izida: | 2023 |
---|
Št. strani: | 1 spletni vir (1 datoteka PDF (XI, 41, [30] str.)) |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-83913  |
---|
UDK: | 634.11:631.147(043)=163.6 |
---|
COBISS.SI-ID: | 150721283  |
---|
Datum objave v DKUM: | 03.05.2023 |
---|
Število ogledov: | 516 |
---|
Število prenosov: | 50 |
---|
Metapodatki: |  |
---|
Področja: | FKBV
|
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: |  |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |