| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Izdelava in vpeljava orodja za preverjanje kulture varnosti hrane v izbranem živilskem podjetju : magistrsko delo
Avtorji:ID Mlinarič, Vanja (Avtor)
ID Jevšnik, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Hadolin Kolar, Majda (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Mlinaric_Vanja_2022.pdf (2,27 MB, Vsebina bo dosegljiva po 05.01.2026)
MD5: EE527CE6BAF1F3FDE6367584C73662AB
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Kultura varnosti hrane vključuje norme, vrednote in prepričanja zaposlenih o procesih in postopkih za zagotavljanje varnosti proizvodov. Izvajanje in izboljševanje kulture varnosti hrane je postalo v Sloveniji obvezno z Uredbo 2021/382 v letu 2021. Podjetja so za izvajanje, ocenjevanje in izboljševanje kulture primorana razviti svoj sistem ali ga povzeti po nekaterih dostopnih modelih. Cilj magistrske naloge je bil razviti orodje za preverjanje kulture varnosti hrane in implementacija le-tega v izbranem živilskem podjetju. V uvodu smo predstavili definicije in zgodovino pojma kulture varnosti hrane, povzeli zahteve zakonodaje in živilskih standardov ter raziskali razloge za prepoznavo in potrebo po vpeljavi kulture varnosti hrane. V eksperimentalnem delu smo na osnovi pregleda literature povzeli orodja in metode za ocenjevanje kulture v drugih podjetjih. Za namen naše raziskave smo izdelali anketni vprašalnik. Kulturo varnosti hrane smo preverjali v šestih vsebinskih sklopih (zavezanost vodstva in komunikacija, zavezanost nadrejenih, usposabljanje, odnosi v podjetju, povratne informacije zaposlenih in kazalniki merjenja varnosti proizvodov). Udeleženci raziskave so trditve ocenjevali s petstopenjsko Likertovo lestvico ocenjevanja oz. strinjanja. Vsi vsebinski sklopi so bili ocenjeni z oceno 4 (strinjam se). Najslabše ocenjene trditve so bile o motivaciji zaposlenih, možnostih napredovanja, nagrajevanju uspešnega dela, sodelovanju pri ustvarjanju dokumentov in vpeljavi tehnologij ter količini dela. S statistično obdelavo podatkov smo dokazali, da spol, vrsta oddelka in pozicija v oddelku vplivajo na oceno kulture varnosti hrane.
Ključne besede:kultura varnosti hrane, varnost hrane, živilska industrija, živilski delavci, anketni vprašalnik
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[M. Vanja]
Leto izida:2022
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (XIII, 99 str., [13] str. pril.))
PID:20.500.12556/DKUM-83385 Novo okno
UDK:614.31 : 664(043)=163.6
COBISS.SI-ID:136389379 Novo okno
Datum objave v DKUM:05.01.2023
Število ogledov:1002
Število prenosov:0
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:11.11.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Development and implementation of a verifying tool for food safety culture in a selected food establishment
Opis:Food Safety culture are norms, values and beliefs of employees about processes and procedures to ensure product safety. The implementation and improvement of food safety have become mandatory in Slovenia according to the Regulation 2021/382 in 2021. Companies are forced to implement, evaluate and improve their own system of food culture or utilize some already available models. The aim of this master's thesis was to develop and implement a tool for verifying food safety culture in a selected food establishment. Definitions and history of food safety culture concept were presented, legislation and standard requirements were summedd up and reasons for identifying and developing the culture were explored. In the experimental part, the literature from this particular field was used to review tools and methods for the assessment of culture in other organisations. For the purpose of this research, a questionnaire was developed. The food safety culture was verified in six parts (management commitment and communication, commitment from superiors, training, ralations in company, employee feedback and indicators for measuring product safety). The survey participants assessed statements on a five point Likert scale. All parts were evaluated with grade 4 (agree). The lowest rated statements were about motivation of employees, opportunities for promotion, rewarding successful work, cooperation at creating documentation and implementation of new technologies and workload. The data obtained via statistical data processing indicate, that gender, type of department and position in the department influence the assessment of culture.
Ključne besede:food safety culture, food safety, food establishment, worker in food production, questionnaire


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici