| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Primerjava pogojev reje piščancev brojlerjev v treh tehnološko različnih hlevih : magistrsko delo
Avtorji:ID Kancler, Manja (Avtor)
ID Brus, Maksimiljan (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Kancler_Manja_2022.pdf (1,41 MB)
MD5: AD051757C08253A265CC9F5276F38FA1
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Namen magistrskega dela je bil primerjava treh tehnološko različnih hlevov piščancev brojlerjev s ciljem ugotoviti tehnološko najbolj primeren hlev za rejo. Z najmanjšo pojavnostjo FPD. Raziskavo smo izvajali na kmetiji Herzog v štirih ponovitvah. Spremljali smo notranjo, zunanjo temperaturo in temperaturo nastilja, notranjo in zunanjo relativno zračno vlago, amonijak, gretje, ventilacijo, krmo, stanje nastilja in poškodbe nožnih blazinic. Parametre smo spremljali s pomočjo računalnikov v hlevih, amonijak smo merili z Dreager merilnikom, krmo, stanje nastilja in poškodbe nožnih blazinic smo ocenjevali vizualno po protokolu Welfare Quality Assessment protocol for poultry. Ugotovili smo, da je notranja vlaga v hlevu 1, ki je najstarejši, statistično značilno (P < 0,05) najnižja in je zato pogin in pojavnost FPD 3 statistično značilno (P < 0,05) najvišja, v hlevu 2 pa najnižja. Hlev 3 se statistično značilno (P > 0,05) ne razlikuje od ostalih hlevov. V koncentraciji amonijaka, dnevni stopnji pogina, kumulativnem dnevnem poginu, v notranji, zunanji temperaturi ter temperaturi nastilja, v telesni masi in porabi vode ni bilo statistično značilnih razlik (P > 0,05).
Ključne besede:piščanci, brojler, amonijak, reja, ventilacija
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[M. Kancler]
Leto izida:2022
Št. strani:X, 48 str., [1] f. pril
PID:20.500.12556/DKUM-83168 Novo okno
UDK:636.5.083.312(043)=163.6
COBISS.SI-ID:124473859 Novo okno
Datum objave v DKUM:10.11.2022
Število ogledov:653
Število prenosov:66
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:22.09.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Comparison of broiler chicken breeding conditions in three technologically different stables
Opis:The purpose of the master's thesis was to compare three technologically different barns for broiler chickens with the aim of finding the most technologically suitable barn for breeding. The research was carried out on the Herzog farm in four replications. We monitored indoor, outdoor and litter temperature, indoor and outdoor relative air humidity, ammonia, heating, ventilation, feed, litter condition and damage to foot pads. The parameters were monitored with the help of computers in the barns and the ammonia was measured with a Dreager meter. The feed, the condition of the litter and damage to the foot pads were assessed visually according to the Welfare Quality Assessment protocol for poultry. We found that the internal humidity in barn 1, which was the oldest, was statistically significantly (P < 0.05) the lowest, while the mortality and incidence of FPD 3 in barn 1 was statistically significantly (P < 0.05) the highest and in barn 2 the lowest. Barn 3 did not differ statistically significantly (P > 0.05) from barns 1 and 2. There were no statistically significant differences in ammonia concentration, daily death rate, cumulative daily death, internal, external and litter temperature, weight and water consumption ( P > 0.05).
Ključne besede:chicken, broiler, amonia, breeding, ventilation


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici