| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Izplen tofuja različnih sort soje : magistrsko delo
Avtorji:ID Jakolič, Tina (Avtor)
ID Grobelnik Mlakar, Silva (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Jakop, Manfred (Komentor)
ID Kolmanič, Aleš (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Jakolic_Tina_2022.pdf (2,48 MB)
MD5: 820B18DB454D177F447DE116D39C1482
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V magistrskem delu preučevana soja je bila v letu 2019 pridelana v poskusu, ki ga izvedel Kmetijski inštitut Slovenije. Za namen raziskave smo uporabili 12 sort (Erica, Sculptor, Tiguan, Alexa, Aurelina, RGT Shouna, Abelina, Cordoba, NS Favorit, Boglar, ES Mentor in Lenka) treh različnih zrelostnih skupin (zelo zgodnje – 0000, srednje zgodnje – 000 in zgodnje sorte – 00). Vrednotili smo maso 1000-semen, koeficient vpijanja vode, izplen okare in sojinega »mleka«, volumen sojine »sirotke« ter izplen svilnatega in čvrstega tofuja (1h in 24h obtežitve). Rezultati analize so pokazali, da zrelostna skupina ne vpliva, med tem ko ima sorta značilen vpliv na merjene parametre. Višje izplene imajo sorte z nižjim koeficientom vpijanja vode in z nižjo vsebnostjo surovih beljakovin v semenu. V skupini 000 imata najvišje izplene svilnatega in čvrstega tofuja sorti Cordoba (1,83 kg/kg in 1,38 kg/kg semena) ter NS Favorit (1,59 kg/kg in 1,33 kg/kg semena). V skupini 00 je po izplenu na prvem mestu sorta Boglar (1,79 kg/kg in 1,45 kg/kg semena). Ker je sorta Boglar dosegla tudi visoke pridelke semena v poskusih (4.713 kg/ha), bi po projekciji s to sorto na enoto površine pridelali 8.454,1 kg mehkega in 6.853,4 kg čvrstega tofuja.
Ključne besede:soja, sorta, zrelostna skupina, tofu, izplen tofuja
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[T. Jakolič]
Leto izida:2022
Št. strani:X, 48 str., [1] f. pril.
PID:20.500.12556/DKUM-83166 Novo okno
UDK:633.34:637.518(043)=163.6
COBISS.SI-ID:124461059 Novo okno
Datum objave v DKUM:06.10.2022
Število ogledov:387
Število prenosov:20
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.sl
Opis:Licenca Creative Commons, ki prepoveduje komercialno uporabo, vendar uporabniki ne rabijo upravljati materialnih avtorskih pravic na izpeljanih delih z enako licenco.
Začetek licenciranja:22.09.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Tofu yields from different soybean varieties
Opis:The soybean studied in this thesis was grown in 2019 in an experiment conducted by the Agricultural Institute of Slovenia. For the purpose of the research, 12 varieties (Erica, Sculptor, Tiguan, Alexa, Aurelina, RGT Shouna, Abelina, Cordoba, NS Favorit, Boglar, ES Mentor in Lenka) of three different maturity groups (very early - 0000, medium early - 000 and early varieties – 00) were used. The weight of 1000 seeds, water absorption coefficient, yield of okara and soy milk, volume of soybean whey and yield of silky and firm tofu (1h and 24h pressing) were evaluated. The results of the analysis showed, that the maturity group has no influence, while the variety has a significant influence on the measured parameters. Varieties with a lower water absorption coefficient and a lower crude protein content in the seed have higher yields. In group 000, the variety Cordoba (1.83 kg/kg and 1.38 kg/kg seed) and NS Favorit (1.59 kg/kg and 1.33 kg/kg seed) had the highest yields of silky and firm tofu. In group 00, the Boglar variety was the most productive according to yield (1.79 kg/kg and 1.45 kg/kg of seeds). Since the Boglar variety also achieved high seed yields in the experiment (4,713 kg/ha), this variety would be projected to produce 8,454.1 kg of soft and 6,853.4 kg of firm tofu per unit area.
Ključne besede:soybean, variety, maturity group, tofu, tofu yield


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici