| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Spremljanje dinamike pridobivanja mase tržne rozete različnih sort solate za namen prodaje na kos : magistrsko delo
Avtorji:ID Andrejč, Jasmina (Avtor)
ID Bavec, Martina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Ugrinović, Kristina (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Andrejc_Jasmina_2022.pdf (4,89 MB)
MD5: 82AF1081E0A4A490409D9B3537EFED97
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V tržni pridelavi solate v zadnjih letih prevladujejo rozetaste sorte za prodajo na kos. Namen raziskave je preveriti, koliko časa potrebuje posamezna sorta solate, da doseže maso rozete vsaj 300 gramov, in s tem ustrezno tržno maso ter zadosti standardom o velikosti rozete. Dvoletni poljski poskus je bil izveden v treh terminih leta 2020 (pomlad, poletje, pozno poletje) in štirih terminih leta 2021 (pomlad, pozna pomlad, zgodnje poletje, zgodnja jesen) v Ivancih v severovzhodni Sloveniji. Skupno je bilo v preskušanje vključenih 16 sort solate različnih semenarskih hiš (Annisole, Begona, Champollion, Cortese, CRX41010, CRX41015, CRX41018, Davidole, Funly, Gloriole, Kayac, Lasydo, Lianabel, Mima, Sementel, Vignole). Čas, ki so ga v določenem terminu pridelave posamezne sorte potrebovale do določene mase (300 g), se je med sortami razlikoval. Pričakovano se je tudi časovno obdobje, ko so rozete imele primerno maso, razlikovalo glede na sorto. Značilno najvišjo tržno maso glav so sorte leta 2020 dosegle spomladi (567 g). Sorta Lianabel je leta 2020 dosegla višjo tržno maso rozet (490 g) kot leta 2021. Čas pridelave pomembno vpliva na določeno doseženo ciljno maso 300 g in s tem na prodajo solate v določenih terminih.
Ključne besede:tržna masa, sorte, krhkolistna rozetasta solata, obdobja pridelovanja
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[J. Andrejč]
Leto izida:2022
Št. strani:XII, 76 str., [5] f. pril.
PID:20.500.12556/DKUM-83106 Novo okno
UDK:635.52:339.13(043)=163.6
COBISS.SI-ID:124898819 Novo okno
Datum objave v DKUM:12.10.2022
Število ogledov:520
Število prenosov:52
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:19.09.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Monitoring the dynamics of gaining market rosette mass of different lettuce varieties for the purpose of by piece sale
Opis:In recent years, the market production of lettuce has been dominated by rosette varieties which are sold by piece. The purpose of the research was to check how long individiual varieties of lettuce need to reach a rosette weight of at least 300 grams and thus an approipiate marketable mass, and to meet the rosette size standards. The two- year field experiment was carried out in three periods in 2020 (spring, summer, late summer) and four periods in 2021 (spring, late spring, early summer, early autumn) in Ivanci. A total of sixteen lettuce cultivars from different seed companies (Annisole, Begona, Champollion, Cortese, CRX41010, CRX41015, CRX41018, Davidole, Funly, Gloriole, Kayac, Lasydo, Lianabel, Mima, Sementel, Vignole) were included in the trial. The time that individual cultivars needed to reach a certain mass (300 g) differed between cultivars. It was also expected that the time period when the technologically mature rosettes were of suitable mass, differed depending on the cultivar. In 2020, the typical maximum market weight of the heads was reached in spring (567 g). In 2020, the Lianabel variety achieved a higher market weight of rosettes (490 g) than in 2021. When selling lettuce by the piece, it is very important to correctly choose the variety that will reach a weight of 300 g the fastest, in order to choose a suitable period for growing.
Ključne besede:marketable weight, cultivars, salad, different times of cultivation


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici