| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Vpliv silirnih dodatkov na obstojnost in kakovost koruzne silaže : diplomsko delo
Avtorji:ID Motaln, Maja (Avtor)
ID Gselman, Anastazija (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Podvršnik, Miran (Komentor)
ID Hohler, Anton (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Motaln_Maja_2022.pdf (1,75 MB)
MD5: A12E434589B2C3E38F528921565B89AD
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Na kmetiji Vivod smo septembra 2020 izvedli poskus s siliranjem koruze. V diplomskem delu smo primerjalno proučili vpliv različnih silirnih dodatkov (Schaumann Bonsilage SPEED M, Animalis SiloSolve FC, Biomin) na obstojnost in kakovost koruzne silaže. Kakovostne parametre smo ovrednotili spomladi leta 2021 s pomočjo organoleptične ocene po DLG ključu (vonj, barva, struktura, plesnivost, suho snov (SS) in neto energijo za laktacijo (NEL)) ter s kemijskimi analizami (aerobna stabilnost, vsebnost SS, škroba (ŠK), surovih beljakovin (SB), surovih vlaknin (SV), surovih maščob (SM), NDF, ADF, NEL …), izvedenimi v laboratoriju LKS – Landwirtschaftliche Kommunikations und Servicegesellschaft mbH (Niederwiesa, Nemčija). Na osnovi rezultatov ugotavljamo, da je bila aerobna stabilnost pri vseh silažah (z in brez silirnega dodatka) enaka (5 dni) ter da so med silažami po vsebnosti SB, SV in SP manjša odstopanja. Po oceni organoleptičnih lastnosti koruzne silaže so vrednosti vseh proučevanih parametrov statistično primerljive. Razen za vonj, barvo in NEL, kjer ugotavljamo statistično značilne razlike.
Ključne besede:koruzna silaža, silirni dodatki, kakovost, obstojnost
Leto izida:2022
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[M. Motaln]
Št. strani:X, 33 f., [4] f. pril.
Izvor:Maribor
PID:20.500.12556/DKUM-82996 Novo okno
UDK:636.085.522.55(043.2)=163.6
COBISS.SI-ID:122257411 Novo okno
Datum objave v DKUM:21.09.2022
Število ogledov:53
Število prenosov:11
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:13.09.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The influence of silage additives on corn silage stability and quality
Opis:In September 2020, an experiment was conducted with ensiled corn at the Vivod farm. The influence of different silage additives (Schaumann Bonsilage SPEED M, Animalis SiloSolve FC, Biomin) on the stability and quality of corn silage were compared. The quality parameters were evaluated in spring 2021. The organoleptic evaluation was performed according to the DLG key (smell, colour, structure, moldiness, dry matter (DM) and net energy for lactation (NEL)) and chemical analyses (aerobic stability, content of DM, starch, crude protein (CP), crude fibber (CF), crude fat (CF), NDF, ADF, NEL, ...) were carried out in the laboratory of LKS -Landwirtschaftliche Kommunikations und Servicegesellschaft GmbH (Niederwiesa, Germany). Based on the results, it could be concluded that the aerobic stability of all silages (with and without ensiling additive) was the same (5 days) and that there are minor differences between the silages in terms of CP, CF, and crude ash content. According to the evaluation of the organoleptic properties of corn silage, the values of all studied parameters are statistically comparable, except for the smell, colour, and NEL, where we find statistically significant differences.
Ključne besede:corn silage, silage additives, quality, stability


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici