| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Uvedba dopolnilne dejavnosti predelave mleka in ocena investicije - študija primera za lastno kmetijo : magistrsko delo
Avtorji:ID Korošec, Mateja (Avtor)
ID Pažek, Karmen (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Korosec_Mateja_2022.pdf (1,53 MB)
MD5: 54CA22D26C38C7E7EA82732868D0D499
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V zadnjih letih ekonomičnost prireje mleka pada, zato se je analizirala ideja uvedbe dopolnilne dejavnosti na kmetiji. V magistrskem delu je bil razvit simulacijski model za oceno ekonomike prireje mleka in predelave mleka ter analiza finančne upravičenosti investicije v sirarno. S kalkulacijami skupnih stroškov se je ugotovilo, da je prireja mleka ekonomsko upravičena (Ke = 1,02). Prav tako je ekonomsko upravičena predelava v sveži sir (Ke = 1,01), sveži sir z dodatki (Ke = 1,06), navadni jogurt (Ke = 1,53), sadni jogurt (Ke = 1,33), skuto (Ke = 1,29) in sladko smetano (Ke = 2,12). Na podlagi letnega denarnega toka (LDT = 9.440,32 €), fiksne obrestne mere (i = 6,30 %) ter 10-letne dobe odplačevanja je bilo ocenjeno, da se investicija (I) v višini 22.531,59 € povrne v tretjem letu, ko je neto sedanja vrednost prvič pozitivna (NSV = 2.563,08 €). V primeru najema kredita bi bila ob dobi povratka investicije interna stopnja donosnosti (ISD) 12,37 %.
Ključne besede:dopolnilna dejavnost, predelava mleka, ekonomika, investicija
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[M. Korošec]
Leto izida:2022
Št. strani:IX, 55 str.
PID:20.500.12556/DKUM-82950 Novo okno
UDK:637.1:631.115.1:336.581(043)=163.6
COBISS.SI-ID:122606083 Novo okno
Datum objave v DKUM:30.09.2022
Število ogledov:1072
Število prenosov:151
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:11.09.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Introduction of Milk Processing as a Complementary Activity and its Investment Assessment - A Case Study
Opis:In recent years, the economics of milk processing have been declining, so the idea of introducing a complementary activity on the farm was analysed. In the master’s thesis, a simulation model for the evaluation of the economics of milk production and milk processing was developed and the analysis of a financial justification for the investment in a cheese factory was calculated. By calculating the total costs, it was found that the Milk Production is economically justified (Ke=1.02). It is also economically justifiable to process it into fresh Cheese (Ke=1.01), fresh Cheese with Additions (Ke=1.06), Yogurt (Ke=1.53), Fruit Yogurt (Ke=1.33), Cottage Cheese (Ke=1.29) and Sweet Cream (Ke=2.12). Based on the Annual Cash Flow (LDT=9.440,32 €), the Fixed Interest rate (i=6.30%) and the 10-year repayment period, it was estimated that an investment (I) of 22.531,59 € will be repaid in the third year when the Net Present Value is positive for the first time (NSV= €2,563.08). In the case of a loan, the internal rate of return (ISD) would be 12.37% at the time of investment return.
Ključne besede:supplementary activity, milk processing, economics, investment


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici