| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document Help

Title:Razvoj ročnih spretnosti učencev znotraj vsebin pri pouku naravoslovja in tehnike pri pouku na daljavo v času epidemije COVID-19 na področju Podravja : magistrsko delo
Authors:ID Hartman, Eva (Author)
ID Fošnarič, Samo (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf MAG_Hartman_Eva_2022.pdf (1,40 MB)
MD5: 19281BD91815DF6F46E1244568D6EBDE
 
Language:Slovenian
Work type:Master's thesis/paper
Typology:2.09 - Master's Thesis
Organization:PEF - Faculty of Education
Abstract:Magistrsko delo z naslovom razvoj ročnih spretnosti učencev znotraj vsebin pri pouku naravoslovja in tehnike pri pouku na daljavo, v času epidemije COVID-19 na področju Podravja je namenjeno izpostavitvi pomembnosti razvoja ročnih spretnosti učencev, tudi v času pouka na daljavo. V teoretičnem delu predstavimo definicijo izobraževanja na daljavo, zgodovino izobraževanja na daljavo in kako poteka v Sloveniji. V nadaljevanju se osredotočimo na prednosti in slabosti le tega in primerjamo pouk na daljavo v času koronakrize z drugimi državami. Nato predstavimo osnovne značilnosti motoričnega razvoja otroka, kaj so motorične spretnosti in sposobnosti. Sledi opredelitev predmeta naravoslovje in tehnika in pregled operativnih ciljev v povezavi z različnimi gradivi pri predmetu naravoslovje in tehnika. V empiričnem delu opišemo izsledke naše raziskave, za katero so bili pridobljeni podatki s pomočjo anketnega vprašalnika med učitelji, ki poučujejo predmet naravoslovje in tehnika in učenci, ki obiskujejo 4. in 5. razred, osnovnih šol na področju Podravja. Ugotovili smo, da se učitelji zavedajo pomembnosti razvijanja ročnih spretnosti učencev in so se zato zavzemali tudi v času pouka na daljavo. Učenci so v času pouka na daljavo izdelovali izdelke. Predstavili bomo izhodišča za iskanje idej za izdelavo izdelka in pripravo navodil učiteljev za učence, ter kako učitelji preverijo učence. Predstavili bomo tudi stališča učencev do pouka na daljavo, kako so se pripravljali na izdelavo izdelka, ali so naleteli na kakšne težave. V zaključku predstavimo izboljšave in prikažemo praktične izdelke učencev, ki so nastali v času pouka na daljavo.
Keywords:pouk na daljavo, ročne spretnosti, naravoslovje in tehnika, epidemija COVID-19
Place of publishing:Maribor
Place of performance:Maribor
Publisher:[E. Hartman]
Year of publishing:2022
Number of pages:1 spletni vir (1 datoteka PDF (XIII, 98 str.))
PID:20.500.12556/DKUM-82796 New window
UDC:37.018.43:004 :[5+62](043.2)
COBISS.SI-ID:125491459 New window
Publication date in DKUM:13.10.2022
Views:458
Downloads:49
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:PEF
:
Copy citation
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:Bookmark and Share


Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:14.09.2022

Secondary language

Language:English
Title:Development of manual dexterity in Science class in a distance learning environment during the COVID-19 epidemic in students from the Drava Statistical Region
Abstract:The thesis aims to point out the importance of developing students’ manual dexterity, even during distance learning. The theoretical part defines distance learning, its history and how it is implemented in Slovenia. We then focus on the advantages and disadvantages of distance learning and how distance learning was carried out compared to other countries during the Corona crisis. Next, we present the basic characteristics of a child’s motor development and what motor skills and abilities are. Lastly, we present Science as a school subject and outline its operative aims in relation to different learning materials used in this subject. The empirical part describes the research results. The data was acquired using a questionnaire for Science teachers and students who attend grades 4 and 5 in elementary schools in the Drava Statistical Region. We determined that teachers realize the importance of developing manual dexterity and thus strived to do so even during distance learning. Students participated in arts and crafts during distance learning. We will present the bases for finding ideas for arts and crafts projects and preparing instructions for both teachers and students. We will also present how teachers asses the students’ progress. Students’ opinions, possible challenges, and their preparation for the activities will also be presented. In the conclusion, we present possible improvements to the thesis and some of the best student-made projects, created during distance learning.
Keywords:distance learning, manual dexterity, Science, COVID-19 epidemic


Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica