| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Protibakterijske učinkovine hmelja : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Avtorji:ID Vidmar, Tine (Avtor)
ID Bren, Urban (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Štumpf, Sara (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Vidmar_Tine_2022.pdf (4,10 MB)
MD5: 359BCA382719908AE54E8D1C7FA7CFCF
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Hmelj je rastlina, ki se jo večinoma uporablja v pivovarstvu. Vsebuje številne učinkovine z dokazanim protibakterijskim, antioksidativnim in protivnetnim delovanjem. V diplomskem delu smo se osredotočili na ksantohumol, alfa kisline in beta kisline, ki smo jih izolirali iz hmelja. Določali smo njihovo protibakterijsko učinkovitost oz. minimalno inhibitorno koncentracijo (MIC) proti bakterijam različnih vrst. Hmeljni ekstrakt smo pripravili z ekstrakcijo trdno-tekoče in ga nato očistili še z ekstrakcijo tekoče-tekoče. S preparativno kromatografijo smo iz hmeljnega ekstrakta izolirali alfa kisline, beta kisline in ksantohumol. Najprej smo uporabili flash (hitro) kromatografijo, nato pa še preparativno kromatografijo. Vmes smo frakcije preverjali z analiznim HPLC, prav tako pa smo okarakterizirali tudi končne izolate. Protibakterijskim učinkovinam smo nato spektrofotometrično in vizualno določili MICe za rast Escherichie coli, Pseudomonas aeruginose, Bacillus cereusa in Pseudomonas fluorescensa. Ugotovili smo, da ksantohumol, alfa kisline in beta kisline delujejo protibakterijsko na po Gramu pozitivne in prav tako na po Gramu negativne bakterije. Najnižje MIC vrednosti na vse preiskovane bakterije je izkazal ksantohumol. Najnižja je bila 3,6 µg/mL za P. fluorescens. MIC vrednosti ksantohumola za preostale bakterije so se gibale od 5,2 do 9,4 µg/mL. Najvišji MIC smo določili pri alfa kislinah za P. aeruginoso z vrednostjo 41,7 µg/mL. MIC vrednosti beta kislin so bile na različnih preiskovanih bakterijah od 15,6 do 31,3 µg/mL.
Ključne besede:hmelj, protibakterijske učinkovine, alfa kisline, beta kisline, ksantohumol, minimalna inhibitorna koncentracija
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[T. Vidmar]
Leto izida:2022
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (42 f.))
PID:20.500.12556/DKUM-82552 Novo okno
UDK:[604.4:615.281.9]:633.791(043.2)
COBISS.SI-ID:121245187 Novo okno
Datum objave v DKUM:08.09.2022
Število ogledov:781
Število prenosov:78
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:24.08.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Antibacterial compounds in hop
Opis:Hop is a plant that is primarily used in the brewing industry. It contains a variety of beneficial compounds with proven antibacterial, antioxidant and anti-inflammatory effects. In this work we focused on the antibacterial properties of xanthohumol, alpha acids and beta acids which we isolated from the hop plant. The minimum inhibitory concentration was determined for different bacteria. The hop extract was obtained by solid-liquid extraction and purified with liquid-liquid extraction. Flash chromatography was used to isolate xhanthohumol, alpha acids and beta acids. During the process we characterised the fractions by analitical HPLC. Purity was improved by using preparative HPLC and characterised again with analitical HPLC. MICs were determined spectrophotometrically and visually on E. coli, P. aeruginosa, B. cereus and P. fluorescens. The results showed that xhanthohumol, alpha acids and beta acids exhibit antibacterial effects on both gram-negative and gram-positive bacteria. Strongest antimicrobial effects were observed for xhanthohumol. The lowest MIC was 3.6 µg/mL for xhanthohumol on P. fluorescens. Other xhanthohumol MICs on the remaining bacteria were 5.2-9.4 µg/mL. The highest MIC of 41.7 µg/mL was observed with alpha acids on P. aeruginosa. The MICs of beta acids on different bacteria were 15.6-31.3 µg/mL.
Ključne besede:hop, antibacterial properties, alpha acids, beta acids, xhanthohumol, minimum inhibitory concentration


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici