| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv velikosti porcije na količino zaužite hrane
Avtorji:ID Muršec, Dominika (Avtor)
ID Vrbnjak, Dominika (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Koler Huzjak, Mirjam (Komentor)
ID Gosak, Lucija (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Mursec_Dominika_2022.pdf (1,82 MB)
MD5: A939550514018EE883EAFBDD11BD3F7C
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Uvod: Velikost porcije je pomembna z vidika ohranjanja telesne mase in zdravega načina prehranjevanja, vendar se le-ta v sodobnem svetu povečuje. S pomočjo pregleda literature smo želeli raziskati vpliv velikosti porcije na količino zaužite hrane pri odraslih. Metode: Izvedli smo pregled, analizo in sintezo literature v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL, MEDLINE, Web of Science, Cochrane Library in Wiley Online Library. Potek iskanja smo prikazali s pomočjo PRISMA diagrama. Analizirane raziskave smo kritično ocenili z ocenjevalnim orodjem Joanna Briggs Institute ter opisno sintetizirali. Rezultati: V končno analizo smo vključili 11 raziskav ter od tega eno razvrstili v 1. nivo, pet v 2. nivo in pet v 3. nivo hierarhije dokazov. Večina (n = 6, 54,5 %) jih je potrdila, da večja velikost porcije, pakiranja ali krožnika vpliva na večjo količino zaužite hrane. Večje porcije vodijo do višjega energijskega vnosa, kar vpliva na težje vzdrževanje ustrezne telesne mase. Diskusija in zaključek: Ugotovili smo, da ima velikost porcije vpliv na količino zaužite hrane pri odraslih, vendar vse raziskave tega niso potrdile. Potrebno je nadaljnje raziskovanje tega področja in oblikovanje strategij za zmanjšanje velikosti porcij ter s tem tudi telesne mase posameznika.
Ključne besede:velikost porcije, zaužita hrana, prehranjevanje, zdrav način življenja
Kraj izida:Maribor
Založnik:[D. Muršec]
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/DKUM-82464 Novo okno
UDK:613.2:641(043.2)
COBISS.SI-ID:125152771 Novo okno
Datum objave v DKUM:19.10.2022
Število ogledov:650
Število prenosov:235
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:22.08.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The effect of portion size on the amount of food consumed
Opis:Introduction: Portion size is important for weight maintenance and healthy eating. However, it increases in the modern world. Through a literature review, we wanted to investigate the effect of portion size on food intake in adults. Methodology: We performed a literature review, analysis, and synthesis of PubMed, CINAHL, MEDLINE, Web of Science, Cochrane Library, and Wiley Online Library databases. The search process was presented using a PRISMA diagram. The analyzed studies were critically appraised using the Joanna Briggs Institute tool and descriptively synthesized. Results: We included 11 studies in the final analysis, and one of them was classified as level 1, five as level 2, and five as level 3 of the evidence hierarchy. The majority (n = 6, 54.5%) confirmed that a larger portion, packet, or plate size influences a larger amount of food consumed. Larger portions lead to higher energy intake, which in turn makes it more difficult to maintain adequate body weight. Discussion and conclusion: We found that portion size has an impact on food intake in adults but not all studies have confirmed this. Further research in this area is needed and strategies to reduce portion size and thus individual body weight needs to be developed.
Ključne besede:portion size, food eaten, eating, healthy lifestyle


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici