| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Ukrepi za izboljšanje fiziološkega stanja plodov jablan (Malus domestica Borkh.) sorte 'Jonaprince' : magistrsko delo
Avtorji:ID Jelen, Klementina (Avtor)
ID Tojnko, Stanislav (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Unuk, Tatjana (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Jelen_Klementina_2022.pdf (1,38 MB)
MD5: F5846943DBCD7C9380CC1E1D70C51DF6
PID: 20.500.12556/dkum/3077e6de-2957-4443-84c3-a938550f34b8
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V raziskovalnem delu ugotavljamo vpliv intenzivnosti zimske rezi in talnega gnojenja s kalcijevim nitratom na fiziološko ravnovesje dreves ter izbrane parametre kakovosti in skladiščne sposobnosti pridelka jablan sorte 'Jonaprince'. Poskus je bil izveden v letih 2020 in 2021 v nasadu lastnika Branka Juharta v kraju Štuki pri Grajeni. Ugotovili smo, da je talno gnojenje s kalcijevim nitratom sicer povečalo koncentracijo kalcija v talni raztopini, kar pa ni bilo neposredno razvidno tudi v plodovih. Močnejša zimska rez je pospešila intenzivnost rasti poganjkov, kar je imelo za posledico nižji pridelek in večjo povprečno maso ploda z večjim deležem plodov prvega kakovostnega razreda. Po izvedeni standardni zimski rezi je bil odziv v bujnosti rasti jablan manjši, kar je z vidika fiziološke stabilnosti pridelka primernejše. Kombiniran ukrep standardne zimske rezi in talnega gnojenja s kalcijevim nitratom se, predvsem zaradi nepotrjenega vpliva slednjega v plodovih, v tem poskusu ni pokazal kot ukrep za povečevanje fiziološke stabilnosti in skladiščne sposobnosti pridelka.
Ključne besede:jablana, rez, gnojenje, kalcij, fiziološko stanje plodov
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[K. Jelen]
Leto izida:2022
Št. strani:X, 50, [3] f. pril.
PID:20.500.12556/DKUM-81831 Novo okno
COBISS.SI-ID:112433411 Novo okno
Datum objave v DKUM:22.06.2022
Število ogledov:774
Število prenosov:78
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:06.06.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Measures for Improving the Physiological State of the 'Jonaprince' Apple Variety (Malus domestica Borkh.)
Opis:In the presented research, the influence of the intensity of winter pruning and soil fertilization with calcium nitrate on the physiological balance of apple trees of ‘Jonaprince’ variety and selected parameters of quality and storage capacity of fruits was explored. The experiment was carried out in 2020 and 2021 at the orchard owned by Branko Juhart in Štuki near Grajena. The results indicate that soil fertilization with calcium nitrate increased the concentration of calcium in the soil solution, but this was not directly evident in the fruits. Stronger winter pruning accelerated the intensity of shoot growth, which resulted in a lower yield and a higher average fruit weight with a higher proportion of fruits of first quality class. After the standard winter pruning, the response in the intensity of the growth of apple trees was lower, which is more appropriate from a physiological stability of the crop point of view. In this particular experiment, the combined measure of standard winter pruning and soil fertilization with calcium nitrate, mainly due to the unconfirmed effect of the latter in fruits, did not prove as a measure to increase physiological stability and storage capacity of the yield.
Ključne besede:apple, pruning, fertilization, calcium, physiological fruit state


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici