| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Pridelava zrnatih stročnic
Avtorji:ID Jakop, Manfred (Urednik)
ID Grobelnik Mlakar, Silva (Urednik)
ID Ačko Hrovat, Anamarija (Ilustrator)
Datoteke:URL https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/143
 
.pdf Pridelava_zrnatih_strocnic_web_komplet_novi.pdf (61,18 MB)
MD5: B591F55107F8D5366CF94A8EE2F7B13F
PID: 20.500.12556/dkum/cec4a134-5a5e-49bc-9779-26d1afd8c3b9
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Neznano
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
Opis:Povečevanje pridelave hrane, ob upoštevanju dolgoročnega ohranjanja in izboljševanja rodovitnosti tal, čim manjše porabe energije ter varovanja okolja, so pomembne naloge trajnostnega kmetijstva. Strokovna monografija »Pridelava zrnatih stročnic«, ki je nastala ob zaključku projekta evropskega inovativnega partnerstva (EIP) Zrnate stročnice – pridelava, predelava in uporaba, obravnava sodobne pristope in dobre prakse pridelave znanih in manj znanih zrnatih stročnic. Predstavljene tehnike pridelave vključujejo postopke in načela, s katerimi zmanjšujemo negativne vplive kmetijstva na okolje, vključno z agrotehniko brez ali z zmanjšano uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Predstavljene so tudi možnosti in prednosti vključevanja stročnic v kolobar na kmetijah, s poudarkom na znižanju potreb po gnojenju rastlin z mineralnimi ter organskimi oblikami dušika. Vsebino monografije dopolnjujejo izkušnje posameznih pridelovalcev, ki uspešno pridelujejo različne stročnice na svojih kmetijah. S ciljem po večji prepoznavnosti, uporabi in pridelavi zrnatih stročnic, smo avtorji povezali tri ključne ravni v verigi: pridelavo, predelavo in njihovo uporabo. »Pridelava zrnatih stročnic« vsebinsko pokriva prvi člen v verigi, ostale vsebine bosta dopolnili publikaciji »Zrnate stročnice v prehrani« in »Zrnate stročnice v prehrani rejnih živali«.
Ključne besede:zrnate stročnice, pridelava, brez GSO, dušik, beljakovine, dobra kmetijska praksa, ekološko, integrirano varstvo, pridelek
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:Univerza v Mariboru, Univerzitetna založba
Leto izida:2022
Leto izvedbe:2022
PID:20.500.12556/DKUM-81477 Novo okno
ISBN:978-961-286-586-3
UDK:635.65(0.034.2)
COBISS.SI-ID:102663939 Novo okno
DOI:10.18690/um.fkbv.6.2022 Novo okno
Datum objave v DKUM:31.03.2022
Število ogledov:823
Število prenosov:59
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:31.03.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Production of Grain Legumes
Opis:Increasing food production, considering the long-term preservation and improvement of soil fertility, minimising energy consumption and protecting the environment are important tasks for sustainable agriculture. The professional monograph "Production of grain legumes", created at the end of the European Innovation Partnership (EIP) project "Grain legumes – production, processing and use", discusses modern approaches and good practices in the production of major and some minor grain legumes. The presented production techniques include procedures and principles that reduce the negative impacts of agriculture on the environment, including agrotechnical methods without and with reduced use of plant protection products. The possibilities and advantages of including legumes in the crop rotation on farms are also presented, emphasising reducing the need for fertilising plants with mineral and organic forms of nitrogen. The content of the monograph is supplemented by the experiences of individual growers who successfully produce different legumes on their farms. Intending to increase recognition, use, and production of grain legumes, the authors connected three critical levels in the chain: production, processing, and the use of grain legumes. "Production of grain legumes" is the first in the trilogy; the collection will be supplemented by the publications "Grain legumes in human nutrition" and "Grain legumes in nutrition of farm animals".
Ključne besede:grain legumes, field crop production, GMO-free, nitrogen, proteins, good agricultural practice, organic, integrated crop protection, yield


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici