| Naslov: | Zrnate stročnice v prehrani |
|---|
| Avtorji: | ID Cigić, Blaž (Urednik) ID Grobelnik Mlakar, Silva (Urednik) ID Kocjan Ačko, Darja (Urednik) ID Ačko Hrovat, Anamarija (Ilustrator) |
| Datoteke: | https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/659
ZRNATE_STROCNICE_V_PREHRANI_web_komplet_novi.pdf (22,65 MB) MD5: 1B29A6092D22E8089399CD3231395ABD PID: 20.500.12556/dkum/9bc3008b-bd91-451c-9c73-5ec9670acf4e
|
|---|
| Jezik: | Slovenski jezik |
|---|
| Vrsta gradiva: | Neznano |
|---|
| Organizacija: | FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
|
|---|
| Opis: | Monografija z naslovom Zrnate stročnice v prehrani obravnava različne aspekte vključevanja zrnatih stročnic v humano prehrano. Predstavljen je zgodovinski pregled uporabe stročnic in dejavniki, ki prispevajo k naraščajoči potrebi za pridelavo. Velika prehranska vrednost stročnic je pogojena z ugodno sestavo makrohranil ter vsebnostjo vitaminov in mineralov. Pred vključevanjem stročnic v prehrano je potrebno le te ustrezno predelati, da se izboljša dostopnost hranil ter zmanjša vsebnost nezaželenih snovi. Poleg tradicionalnih tehnik mletja in termične obdelave lahko prehransko vrednost izboljšamo tudi s fermentacijo in kaljenjem. V publikaciji je podrobno predstavljena uporaba soje v azijski kulinariki, kjer ta predstavlja temelj vsakodnevne prehrane. Tudi na trgovskih policah v Sloveniji najdemo vse več izdelkov iz stročnic. Velik potencial, ki ga imajo stročnice v humani prehrani, so prepoznali nekateri podjetniki, zato so v monografiji predstavljene tudi njihove uspešne zgodbe. Boljšo prehransko varnost in višjo kakovost zagotavljajo predvsem lokalno pridelane stročnice. |
|---|
| Ključne besede: | zrnate stročnice, humana prehrana, soja, prehranska vrednost, predelava, mikrohranila, makrohranila, živila |
|---|
| Kraj izida: | Maribor |
|---|
| Kraj izvedbe: | Maribor |
|---|
| Založnik: | Univerza v Mariboru, Univerzitetna založba |
|---|
| Leto izida: | 2022 |
|---|
| Leto izvedbe: | 2022 |
|---|
| PID: | 20.500.12556/DKUM-81475  |
|---|
| ISBN: | 978-961-286-525-2 |
|---|
| UDK: | 635.65:612.39(0.034.2) |
|---|
| COBISS.SI-ID: | 102465539  |
|---|
| DOI: | 10.18690/um.fkbv.3.2022  |
|---|
| Datum objave v DKUM: | 31.03.2022 |
|---|
| Število ogledov: | 1055 |
|---|
| Število prenosov: | 148 |
|---|
| Metapodatki: |  |
|---|
| Področja: | Ostalo
|
|---|
|
:
|
Kopiraj citat |
|---|
| | | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
|---|
| Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
|---|
| Objavi na: |  |
|---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |