| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Zrnate stročnice v prehrani
Avtorji:ID Cigić, Blaž (Urednik)
ID Grobelnik Mlakar, Silva (Urednik)
ID Kocjan Ačko, Darja (Urednik)
ID Ačko Hrovat, Anamarija (Ilustrator)
Datoteke:URL https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/659
 
.pdf ZRNATE_STROCNICE_V_PREHRANI_web_komplet_novi.pdf (22,65 MB)
MD5: 1B29A6092D22E8089399CD3231395ABD
PID: 20.500.12556/dkum/9bc3008b-bd91-451c-9c73-5ec9670acf4e
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Neznano ()
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
Opis:Monografija z naslovom Zrnate stročnice v prehrani obravnava različne aspekte vključevanja zrnatih stročnic v humano prehrano. Predstavljen je zgodovinski pregled uporabe stročnic in dejavniki, ki prispevajo k naraščajoči potrebi za pridelavo. Velika prehranska vrednost stročnic je pogojena z ugodno sestavo makrohranil ter vsebnostjo vitaminov in mineralov. Pred vključevanjem stročnic v prehrano je potrebno le te ustrezno predelati, da se izboljša dostopnost hranil ter zmanjša vsebnost nezaželenih snovi. Poleg tradicionalnih tehnik mletja in termične obdelave lahko prehransko vrednost izboljšamo tudi s fermentacijo in kaljenjem. V publikaciji je podrobno predstavljena uporaba soje v azijski kulinariki, kjer ta predstavlja temelj vsakodnevne prehrane. Tudi na trgovskih policah v Sloveniji najdemo vse več izdelkov iz stročnic. Velik potencial, ki ga imajo stročnice v humani prehrani, so prepoznali nekateri podjetniki, zato so v monografiji predstavljene tudi njihove uspešne zgodbe. Boljšo prehransko varnost in višjo kakovost zagotavljajo predvsem lokalno pridelane stročnice.
Ključne besede:zrnate stročnice, humana prehrana, soja, prehranska vrednost, predelava, mikrohranila, makrohranila, živila
Leto izida:2022
Leto izvedbe:2022
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:Univerza v Mariboru, Univerzitetna založba
Izvor:Maribor
PID:20.500.12556/DKUM-81475 Novo okno
ISBN:978-961-286-525-2
UDK:635.65:612.39(0.034.2)
COBISS.SI-ID:102465539 Novo okno
DOI:10.18690/um.fkbv.3.2022 Novo okno
Datum objave v DKUM:31.03.2022
Število ogledov:124
Število prenosov:11
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:31.03.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Grain Legumes in Human Nutrition
Opis:The monograph, entitled Grain legumes in human nutrition, deals with various aspects of the inclusion of grain legumes in human diet. A historical overview of the use of legumes and the factors contributing to the growing demand for their production is provided. The high nutritional value of legumes related to macronutrient composition and vitamin and mineral content is presented. Processing of legumes is the necessary step to improve the availability of nutrients and reduce the content of undesirable substances. In addition to milling and thermal treatment, nutritional value can also be improved by fermentation and sprouting. The publication describes in detail the use of soy in Asian cuisine, where it forms the basis of the daily diet. In Slovenia, more and more legume products can be found on store shelves. The great potential that legumes have in human nutrition has been recognized by many entrepreneurs and some success stories are presented in the monograph. Locally grown legumes contribute to better food security and higher quality.
Ključne besede:grain legumes, human nutrition, soybean, nutritional value, processing, micronutrients, macronutrients, foods


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici