Title: | Kulinarična dediščina Zasavja in njeno vključevanje v sodobno turistično ponudbo : magistrsko delo |
---|
Authors: | ID Senčar Hočevar, Urška (Author) ID Poljak Istenič, Saša (Mentor) More about this mentor... ID Pavlakovič Farrell, Barbara (Comentor) |
Files: | MAG_Sencar_Hocevar_Urska_2022.pdf (3,47 MB) MD5: 257211B00F87639B3A19B35C4B1FF229 PID: 20.500.12556/dkum/acc10024-8215-4359-a04f-274b15b3f0ca
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Master's thesis/paper |
---|
Typology: | 2.09 - Master's Thesis |
---|
Organization: | FT - Faculty of Tourism
|
---|
Abstract: | Prehranjevanje večina ljudi pojmuje kot nekaj vsakdanjega, celo nepomembnega, a nujnega za preživetje, vendar sta lokalna hrana in njeno vključevanje v turistično ponudbo vse bolj sodoben trend turizma. Turist s hrano ne le poteši lakoto, ampak tudi zazna destinacijo, ki se predstavlja s hrano. Namen magistrskega dela je bil raziskati in opisati tradicionalno kulinarično dediščino Zasavja ter kako jo vključiti v sodobno turistično ponudbo. Pri raziskovanju smo uporabili več metod kvalitativnega raziskovanja, in sicer analizo strokovne in znanstvene literature, metodo deskripcije, metodo analize vsebine, terensko delo, delno strukturiran intervju. S kmečkimi gospodinjami, ki pripravljajo tradicionalne jedi v svojih gospodinjstvih in so vključene v društva podeželskih žena, z gostinci ter turističnimi ponudniki in zaposlenimi v turističnoinformacijskih centrih v vseh treh zasavskih občinah smo opravili delno strukturirane intervjuje, katerih analizo smo naredili z metodo kodiranja. Analiza je pokazala, da želijo intervjuvanci, ki se že vrsto let ukvarjajo s kulinarično dediščino, vključiti in zaščititi jedi pod skupno blagovno znamko, saj bi s tem dosegli večjo prepoznavnost in zaupanje pri uporabnikih, ki povprašujejo po zasavskih jedeh. Na podlagi naše raziskave smo ob koncu magistrskega dela predlagali konkretne predloge za boljšo vključenost kulinarične dediščine v turistično ponudbo Zasavja. |
---|
Keywords: | Zasavje, kulturna dediščina, kulinarična dediščina, kulinarični turizem, blagovna znamka |
---|
Place of publishing: | Brežice |
---|
Place of performance: | Brežice |
---|
Publisher: | [U. Senčar Hočevar] |
---|
Year of publishing: | 2022 |
---|
Number of pages: | 90 str. |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-81177 |
---|
UDC: | 338.483.13:641/642(497.432)(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 105005059 |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:LMTAD4LT |
---|
Publication date in DKUM: | 15.04.2022 |
---|
Views: | 1157 |
---|
Downloads: | 135 |
---|
Metadata: | |
---|
Categories: | Misc.
|
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: | |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |