| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document Help

Title:Design and development of a mobile application for configuring and using wildlife trackers : master's thesis
Authors:ID Rajtmajer, Vid (Author)
ID Holobar, Aleš (Mentor) More about this mentor... New window
ID Mustafa, Luka (Co-mentor)
Files:.pdf MAG_Rajtmajer_Vid_2022.pdf (3,08 MB)
MD5: EC303AD351E57EDF627719C415F2DEAA
PID: 20.500.12556/dkum/5d8c920b-8711-45f2-b657-dc58ddc3aa6a
 
Language:English
Work type:Master's thesis/paper
Typology:2.09 - Master's Thesis
Organization:FERI - Faculty of Electrical Engineering and Computer Science
Abstract:The number of Internet of Things devices has been increasing rapidly in the recent few years, which opens possibilities for many new use cases. One of those is tracking assets, specifically for the conservation of endangered animals. This is the main goal of the OpenCollar tracking device. Its features and communication technologies are described in this master’s thesis. The device supports a variety of configuration options enabling users to tweak it for their specific usage. The main focus of the thesis was to design, implement, and test a cross-platform mobile application that would simplify the configuration process of such a device. All aspects of the application are described with a focus on the communication protocol. In the end, we present the results and conclude that the implemented application greatly simplifies the management of OpenCollar devices.
Keywords:Internet of Things, mobile application, Bluetooth low energy, Long Range
Place of publishing:Maribor
Place of performance:Maribor
Publisher:[V. Rajtmajer]
Year of publishing:2021
Number of pages:1 spletni vir (1 datoteka PDF (XIV, 84 f.))
PID:20.500.12556/DKUM-81106 New window
UDC:004.777(043.2)
COBISS.SI-ID:98518531 New window
Publication date in DKUM:28.01.2022
Views:486
Downloads:40
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:KTFMB - FERI
:
Kopiraj citat
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:07.01.2022

Secondary language

Language:Slovenian
Title:Zasnova in razvoj mobilne aplikacije za konfiguracijo in uporabo naprav za sledenje divjim živalim
Abstract:V zadnjih letih smo priča skokoviti rasti števila naprav, povezanih v internet. Razlog ni v večji prodaji telefonov, tablic ali igralnih konzol, ampak v spreminjanju vsakdanjih naprav, ki postajajo pametne in zato potrebujejo povezavo v internet. Takšne naprave poznamo pod imenom Internet stvari (Internet of Things). Uporabljajo se v transportu, za varovanje zdravja, nadzor, avtomatizacijo v industriji in doma ter na mnogih drugih področjih. Eno izmed glavnih področjih uporabe takšnih naprav je sledenje (ljudem, živalim in stvarem). Znotraj tega področja je tudi poseben primer uporabe za sledenje ogroženim divjim živalim za namene raziskav in varovanja. Prav za te namene se zavzema iniciativa OpenCollar, ki jo je ustanovilo podjetje Smart Parks. V podjetju IRNAS d. o. o. skupaj z njimi razvijamo sledilne naprave v okviru projekta z imenom OpenCollar. Posebnost tega projekta je, da je vsa tehnologija prosto dostopna vsakomur, s čimer želi iniciativa privabiti nove raziskovalce in omogočiti uporabo naprav v čim večjem številu projektov, tudi v takšnih z omejenimi finančnimi sredstvi. Naprave OpenCollar se trenutno med drugim uporabljajo za: zaščito divjih živali v naravnih rezervatih v različnih afriških državah; sledenje vozilom, čuvajem in turistom v rezervatih za zagotavljanje njihove varnosti; raziskovanje interakcij med divjimi mačkami in drugimi živalmi v mestu New York; spremljanje vedenja evropskega bizona v rezervatu na Nizozemskem. Te naprave je pred uporabo potrebno nastaviti in prilagoditi za želene cilje; prav tako je ključnega pomena omogočiti spreminjanje nastavitev in prenašanje podatkov iz naprave tudi, ko je le-ta že v uporabi. Za ta namen je bilo potrebno razviti aplikacijo oziroma program za uporabnike. Ker je fizični dostop do naprave velikokrat nemogoč, žično povezovanje ni prišlo v poštev in potrebno je bilo najti alternativno, brezžično rešitev. Razvita je bila aplikacija za mobilne telefone namesto računalniškega programa zaradi boljše prenosljivosti in nižje povprečne cene telefona od računalnika. Namen tega magistrskega dela je bil razvoj in implementacija mobilne aplikacije, primarno za telefone z operacijskim sistemom Android, kasneje pa tudi za iOS, ki omogoča uporabniku, da brezžično komunicira z napravami OpenCollar z uporabo tehnologije Bluetooth Low Energy (BLE). Aplikacija omogoča pregled stanja naprave, branje in spreminjanje nastavitev ter prenos analitičnih podatkov. Aplikacija je zasnovana tako, da je enostavna za uporabo, saj večina uporabnikov nima podrobnega znanja s področja računalništva (gre za biologe, okoljevarstvenike, upravljalce parkov, itd.).
Keywords:Internet stvari, mobilna aplikacija, Bluetooth low energy, Long Range


Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica