| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Tehnološke in prehranske lastnosti antinutritivov, navzočih v stročnicah
Avtorji:ID Lichteneger, Nika (Avtor)
ID Lešnik, Mario (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Grobelnik Mlakar, Silva (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Lichteneger_Nika_2022.pdf (1,27 MB)
MD5: 7AD90E15212C235FF27B5BB250693350
PID: 20.500.12556/dkum/84c13fff-6606-42a9-a685-515b17611933
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Namen magistrskega dela je s pomočjo obsežnega pregleda strokovne literature teoretično predstaviti antinutritive v stročnicah ter njihove tehnološke in prehranske lastnosti. Antinutritivi so sekundarni presnovki, ki imajo specifične biološke učinke na strukturno in fiziološko delovanje specifičnih spojin. Nekateri zavirajo presnovo beljakovin, drugi ovirajo sprejem mineralov, tretji pa zavirajo sprejem vitaminov. Obstajajo razlike v količinah posameznih antinutritivov med različnimi vrstami stročnic ter različnimi sortami znotraj posamezne vrste. Ker stročnice vsebujejo antinutritive, ki lahko negativno vplivajo na njihovo prehransko vrednost, poskušamo v živilih njihovo koncentracijo zmanjšati oz. jih odstraniti z različnimi tehnološkimi procesi. Antinutritivi v stročnicah niso v enaki meri zastopani, kakor tudi različni antinutritivi nimajo enakih fizioloških učinkov. Pri ljudeh in živalih lahko povzročijo neustrezno prehranjenost ali malnutricijo oz. lahko njihovo uživanje povzroči pomanjkanje mikrohranil in mineralnih snovi. Ravnovesje med koristnimi in škodljivimi učinki rastlinskih antinutritivov je odvisno od njihove koncentracije, kemijske strukture, časa izpostavljenosti in interakcije z drugimi prehranskimi komponentami.
Ključne besede:antinutritivi, stročnice, odstranjevanje, zdravje, analitika
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/DKUM-81102 Novo okno
COBISS.SI-ID:95809795 Novo okno
Datum objave v DKUM:14.02.2022
Število ogledov:836
Število prenosov:72
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:05.01.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Technological and nutritional aspects of antinutrients in legumes
Opis:The purpose of the master's thesis was to establish a theoretically overview of the scientific literature in the field of antinutrients in legumes and their tehnological and nutritional aspects. Antinutritives are secondary metabolites that have specific biological effects on the structural and physiological actions of specific compounds. Some inhibit protein metabolism, others block mineral intake, and some of them inhibit vitamin intake. There are differences in the amount of specific antinutritives within different species and varieties of legumes. Because legumes contain antinutritives that can negatively affect their nutritional value, food producers try to reduce or eliminate them from food by various technological processes. Antinutritives are not equally concentrated in legumes, and different kinds of antinutritives do not have the same physiological effects. In humans and animals, they can cause malnutrition or lack of micronutrients and minerals. The balance between the beneficial and harmful effects of plant antinutritives depends on their concentration, chemical structure, exposure time, and interactions with other dietary components.
Ključne besede:antinutrients, legumes, reduction, health, analysis


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici