| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Promocija fermentiranih živil kot del javne prehrane v slovenskih vrtcih
Avtorji:ID Godec, Jasna (Avtor)
ID Fijan, Sabina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Mičetić Turk, Dušanka (Komentor)
ID Strauss, Maja (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Godec_Jasna_2021.pdf (1,58 MB)
MD5: 600A34820C2C26A3226DFD1C40830B60
PID: 20.500.12556/dkum/fbaaca55-972a-4808-98fe-6dc94e9184fe
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Prehrana in način življenja pomembno vplivata na naše zdravje in počutje. Zdrava prehrana je še posebej pomembna za otroke in mladostnike, saj je odraščanje obdobje intenzivnega fiziološkega, psihosocialnega in kognitivnega razvoja posameznika. Fermentirana živila v prvi vrsti ohranjajo in zagotavljajo raznolikost prehrane, hkrati pa tudi blagodejno učinkujejo na zdravje, pospešujejo prebavni trakt, izboljšujejo imunski sistem in zmanjšujejo simptome intolerance na laktozo. Metode: Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji, in sicer na analizi zbranih prosto dostopnih jedilnikov v javnih vrtcih podravske in primorske regije. Uporabili smo namensko vzorčenje. Rezultati: Obstajajo statistično pomembne razlike zastopanosti posameznih fermentiranih živil v jedilnikih glede na regije, in sicer pri jogurtu t = - 4,596 (p < 0,001), skuti t = 3,618 (p < 0,001), kefirju t = - 3,451 (p = 0,001) in kislem zelju t = 2,798 (p = 0,005). Obstajajo pa tudi statistično pomembne razlike med pojavnostjo posameznih fermentiranih živil glede na letni čas pri kislem zelju t = - 3,677 (p < 0,001) in kisli repi t = - 2,081 (p = 0,038). Razprava in sklep: Ugotovili smo, da so fermentirana živila zastopana v jedilnikih javnih vrtcev v regijah, kljub temu da ne obstajajo jasna navodila oziroma smernice NIJZ. Potrebno jih je uvrstiti v prehranske piramide, ter okrepiti promocijo le teh pri otrocih in mladostnikih.
Ključne besede:zdrava prehrana, otroci, fermentirana živila, zdravje
Kraj izida:Maribor
Založnik:[J. Godec]
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/DKUM-80917 Novo okno
UDK:373.24:613.2-053.4(043.2)
COBISS.SI-ID:93608195 Novo okno
Datum objave v DKUM:20.01.2022
Število ogledov:968
Število prenosov:84
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:16.11.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Promotion of fermented foods as part of public nutrition in slovenian kindergardens
Opis:Diet and lifestyle have a significant impact on our health and well-being. A healthy diet is especially important for children and adolescents, as growing up is a period of intense physiological, psychosocial and cognitive development of the individual. In addition to maintaining and providing a varied diet, fermented foods have a beneficial effect on health, speed up the digestive tract, improve the immune system and reduce the symptoms of lactose intolerance.Methods: The research is based on a quantitative methodology, namely the analysis of collected freely available menus in public kindergartens in the Podravska and Primorska regions. Dedicated sampling was used.Results: There are statistically significant differences in the representation of individual fermented foods in the menus according to regions, namely yogurt t = - 4,596 (p < 0.001), cottage cheese t = 3.618 (p < 0.001), kefir t = - 3.451 (p = 0.001) and sourcrout t = 2,798 (p = 0.005). However, there are also statistically significant differences between the incidence of individual fermented foods according to the season in sourcrout t = - 3.677 (p < 0.001) and sourturnipt t = - 2.081 (p = 0.038).Discussion: Fermented foods are represented in the menus of public kindergartens in the regions, despite the fact that there are no clear instructions or guidelines of the NIJZ.Conclusion: It is necessary to include fermented foods in the food pyramids and guidelines for healthy eating, and to strengthen their promotion in children and adolescents.
Ključne besede:healthy diet, children, fermented food, health


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici