Naslov: | Promocija fermentiranih živil kot del javne prehrane v slovenskih vrtcih |
---|
Avtorji: | ID Godec, Jasna (Avtor) ID Fijan, Sabina (Mentor) Več o mentorju... ID Mičetić Turk, Dušanka (Komentor) ID Strauss, Maja (Komentor) |
Datoteke: | MAG_Godec_Jasna_2021.pdf (1,58 MB) MD5: 600A34820C2C26A3226DFD1C40830B60 PID: 20.500.12556/dkum/fbaaca55-972a-4808-98fe-6dc94e9184fe
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Magistrsko delo/naloga |
---|
Tipologija: | 2.09 - Magistrsko delo |
---|
Organizacija: | FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
|
---|
Opis: | Prehrana in način življenja pomembno vplivata na naše zdravje in počutje. Zdrava prehrana je še posebej pomembna za otroke in mladostnike, saj je odraščanje obdobje intenzivnega fiziološkega, psihosocialnega in kognitivnega razvoja posameznika. Fermentirana živila v prvi vrsti ohranjajo in zagotavljajo raznolikost prehrane, hkrati pa tudi blagodejno učinkujejo na zdravje, pospešujejo prebavni trakt, izboljšujejo imunski sistem in zmanjšujejo simptome intolerance na laktozo. Metode: Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji, in sicer na analizi zbranih prosto dostopnih jedilnikov v javnih vrtcih podravske in primorske regije. Uporabili smo namensko vzorčenje. Rezultati: Obstajajo statistično pomembne razlike zastopanosti posameznih fermentiranih živil v jedilnikih glede na regije, in sicer pri jogurtu t = - 4,596 (p < 0,001), skuti t = 3,618 (p < 0,001), kefirju t = - 3,451 (p = 0,001) in kislem zelju t = 2,798 (p = 0,005). Obstajajo pa tudi statistično pomembne razlike med pojavnostjo posameznih fermentiranih živil glede na letni čas pri kislem zelju t = - 3,677 (p < 0,001) in kisli repi t = - 2,081 (p = 0,038). Razprava in sklep: Ugotovili smo, da so fermentirana živila zastopana v jedilnikih javnih vrtcev v regijah, kljub temu da ne obstajajo jasna navodila oziroma smernice NIJZ. Potrebno jih je uvrstiti v prehranske piramide, ter okrepiti promocijo le teh pri otrocih in mladostnikih. |
---|
Ključne besede: | zdrava prehrana, otroci, fermentirana živila, zdravje |
---|
Kraj izida: | Maribor |
---|
Založnik: | [J. Godec] |
---|
Leto izida: | 2021 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-80917 |
---|
UDK: | 373.24:613.2-053.4(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 93608195 |
---|
Datum objave v DKUM: | 20.01.2022 |
---|
Število ogledov: | 968 |
---|
Število prenosov: | 84 |
---|
Metapodatki: | |
---|
Področja: | FZV
|
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |