| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Timsko delo in interakcije zaposlenih v enoti intenzivne terapije
Authors:ID Markovič, Špela (Author)
ID Dobnik, Mojca (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf MAG_Markovic_Spela_2021.pdf (909,09 KB)
MD5: 391D002BAE8CB78A1B8FF1E2ABD7C5E2
PID: 20.500.12556/dkum/ced2dbcf-0057-408e-b057-59bbedabdf49
 
Language:Slovenian
Work type:Master's thesis/paper (mb22)
Typology:2.09 - Master's Thesis
Organization:FZV - Faculty of Health Sciences
Abstract:Uvod: Timsko delo, dobri medsebojni odnosi in kakovostna obravnava so na vseh področjih dela v zdravstvu izrednega pomena, še posebej v enotah intenzivne terapije, kjer je zdravstveno stanje obolelih življenjsko ogrožajoče, obravnava pa zahteva specialna znanja s področja intenzivne terapije. Metode: V magistrskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Izvedli smo kvantitativno presečno raziskavo, instrument je bil anketni vprašalnik. Le-ta je bil razdeljen med 80 zaposlenih v zdravstveni negi v dveh različnih okoljih: v enoti intenzivne interne medicine in v covid intenzivni terapiji javnega zavoda. Rezultati: Rezultati so pokazali, da je medsebojna komunikacija v timu covid intenzivne terapije ustreznejša kot na oddelku za intenzivno interno medicino. Anketirani v covid intenzivni terapiji se v trenutnem timu dobro počutijo, so pozitivno naravnani ter medsebojno solidno in odkrito komunicirajo. Na Oddelku za intenzivno interno medicino so rezultati v vseh trditvah zelo razpršeni, to pomeni, da so anketirani različnih mnenj in imajo na medsebojne odnose v timu različen pogled. Anketirani na Oddelku za intenzivno interno medicino se statistično značilno počutijo bolj obremenjene kot anketirani v covid intenzivni terapiji. Razprava in sklep: Delo v enoti intenzivne terapije zahteva multidisciplinarni pristop z visoko mero medsebojnega sodelovanja in sistematične organizacije. Ugotovili smo, da ne glede na to, v kakšnih pogojih dela delaš oz. s kakšnimi nepredvidljivimi situacijami se na delovnem mestu srečuješ, je pomembno, da imaš ob sebi ekipo oz. tim sodelavcev, na katere se lahko v vsakršni situaciji obrneš, poiščeš pomoč, zaupanje in oporo.
Keywords:enota intenzivne terapije, timsko delo, komunikacija, SARS CoV-2
Year of publishing:2021
Publisher:[Š. Markovič]
Source:Maribor
PID:20.500.12556/DKUM-80812 New window
UDC:331.104.2:616-083:614.2(043.2)
COBISS.SI-ID:88038915 New window
Publication date in DKUM:14.12.2021
Views:536
Downloads:170
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FZV
:
Kopiraj citat
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:20.10.2021

Secondary language

Language:English
Title:Teamwork and interactions of workers in the intensive care unit
Abstract:Introduction: Teamwork, good interpersonal relationships and quality treatment are extremely important in all areas of work in health care, especially in intensive care units, where the health status of patients is life-threatening, and treatment requires specialist knowledge of intensive care. Methods: In the master's thesis we used a descriptive method of work. We conducted a quantitative, cross-sectional survey; the instrument was a survey questionnaire. This one was distributed among 80 employees in a health care institution, in two different environments, in the internal medicine intensive care unit and in the COVID intensive care unit of a public institution. Results: The results showed that mutual communication in the COVID intensive care unit team is more appropriate than in the internal medicine intensive care unit. In the COVID intensive care unit, respondents report feeling happy and positive, and say they communicate effectively and openly with each other. In the internal medicine intensive care unit, the results are very scattered for all the statements, which means that the respondents are of different opinions and have a different view of the interrelationships in the team. Statistically, the respondents working in the internal medicine intensive care unit of feel more pressured than the respondents working in in the COVID intensive care unit. Discussion and conclusion: Working in an intensive care unit requires a multidisciplinary approach, with a high degree of cooperation and systematic organization. We found that regardless of the conditions one u works in, or the unpredictable situations one encounters at work, it is important to have a team of co-workers to whom one can turn in any situation, seek help from, trust and support.
Keywords:intensive care unit, teamwork, communication, SARS CoV-2


Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica