| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Senzorična ocena in analiza zunanje ter notranje kakovosti različnih kultivarjev paradižnika iz ekološke pridelave : diplomsko delo
Avtorji:ID Justinek, Maja (Avtor)
ID Robačer, Martina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Bavec, Martina (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Justinek_Maja_2021.pdf (2,28 MB)
MD5: 18573485308AAFA9C106C222667F7D0D
PID: 20.500.12556/dkum/4324f20d-ad1b-44e4-bbcd-29666dad13ba
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Paradižnik je ena najbolj razširjenih zelenjadnic na svetu. Poleg zunanje (videz) in notranje kakovosti plodov paradižnika je za uživanje in posledični nakup izrednega pomena tudi senzorična kakovost (čvrstost in okus). Analizirana je bila notranja (vsebnost nitratov, nitritov, vitamina C, sladkorja, pH in suhe snovi) in zunanja (obseg, višina, masa, barva in trdota) kakovost plodov štirih kultivarjev (Marmande, Cinto F1, Rugantino F1 in Donatella) ekološko pridelanega paradižnika na kmetiji Sonje Sreš v letu 2019. Obiskovalci sejma AGRA so senzorično ocenili videz (oblika, barva), konsistenco (čvrstost, sočnost), okus (sladkost, kislost) in skupen vtis plodov paradižnika. Kultivar je statistično značilno vplival na analizirane parametre. Ocenjevalcem je bil najbolj všeč kultivar Donatella, ki je med vsemi vseboval največ sladkorja.
Ključne besede:paradižnik, senzorična ocena, kultivarji, kakovost, ekološka pridelava.
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[M. Justinek]
Leto izida:2021
Št. strani:IX, 42 f., [1] f. pril.
PID:20.500.12556/DKUM-80420 Novo okno
UDK:635.64:631.147:543.92(043.2)=163.6
COBISS.SI-ID:82756099 Novo okno
Datum objave v DKUM:28.10.2021
Število ogledov:2851
Število prenosov:67
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:13.09.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Sensory evaluation and analvsis of outer and inner quality of various tomato cultivars from organic production
Opis:The tomato is one of the most prevalent vegetables on Earth. In addition to the external appearance and internal quality of the tomato fruit, the sensory quality (firmness and flavour) is also of paramount importance for consumption and subsequent purchase. The internal (nitrate, nitrite, vitamin C, sugar, pH and dry matter content) and external (volume, height, weight, colour and hardness) fruit quality of four cultivars (Marmande, Cinto F1, Rugantino F1 and Donatella) of organic tomatoes produced on Sonja Sreš's farm in 2019 was analysed. Visitors of the AGRA fair have sensorially assessed the appearance (shape, colour), consistency (firmness, succulence), taste (sweetness, acidity), and overall impression of the tomato fruits. The cultivar had a statistically significant effect on the analysed parameters. The judges liked the Donatella cultivar best, which had the highest sugar content of all the varieties.
Ključne besede:tomato, sensory evaluation, cultivars, quality, organic production.


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici