| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Odnos tretješolcev in petošolcev do prehrane v občini Brežice : magistrsko delo
Avtorji:ID Zupančič, Tjaša (Avtor)
ID Fošnarič, Samo (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Zupancic_Tjasa_2021.pdf (3,84 MB)
MD5: 319CB9FC2D57E9728A6A2A36F483BDE4
PID: 20.500.12556/dkum/0bceb351-bcff-4085-9fed-e321d13c7482
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Opis:Magistrsko delo raziskuje odnos tretješolcev in petošolcev do prehrane v občini Brežice. Delo je sestavljeno iz teoretičnega, empiričnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu je predstavljena prehrana, psihološki vidiki prehranjevanja, pomen šolske prehrane in lokalna pridelava hrane. V empiričnem delu je predstavljena empirična raziskava (n=371), katere rezultate smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika. Anketirali smo 194 tretješolcev in 177 petošolcev. V raziskavo smo vključili učence iz 1 mestne osnovne šole in 5 podeželskih osnovnih šol, ter 1 podružnične osnovne šole. Podatke smo obdelali s pomočjo programa SPSS. Ugotovili smo, da se deklice prehranjujejo nekoliko bolj zdravo kot dečki, ter da imajo tretješolci nekoliko boljše prehranjevalne navade kot petošolci. Ugotovili smo, da imajo učenci, ki obiskujejo mestno šolo nekoliko bolj zdrav življenjski slog kot učenci, ki obiskujejo podeželske osnovne šole. Rezultati so pokazali, da sovrstniki in učitelji bolj vplivajo na prehrano tretješolcev kot na prehrano petošolcev. Sovrstniki, učitelji in znanje o prehrani bolj vplivajo na učence podeželskih šol. Prišli smo do ugotovitve, da se petošolci bolj zavedajo pomena lokalno pridelane hrane kot tretješolci. V praktičnem delu smo načrtovali dejavnosti, s katerimi bi pri učence spodbudili k razmišljanju o zdravem prehranjevanju in gibanju. Načrtovali smo tudi 9 kuharskih receptov, ki so namenjeni spodbujanju kuharskih spretnosti in spoznavanju postopkov priprave jedi. Načrtovali smo tudi dve učni pripravi za učitelje, ki se navezujeta na zdravo prehranjevanje in gibanje.
Ključne besede:prehrana, tretješolci, petošolci, vloga učitelja, lokalna pridelava
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[T. Zupančič]
Leto izida:2021
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (XV, 133 str.))
PID:20.500.12556/DKUM-80308 Novo okno
UDK:373.3:613.22(043.2)
COBISS.SI-ID:85520131 Novo okno
Datum objave v DKUM:18.11.2021
Število ogledov:760
Število prenosov:92
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:PEF
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:06.09.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Third and fifth graders' attitude towards diet in the municipality of Brežice
Opis:The dissertation researches the attitude of third and fifth graders in the municipality of Brežice towards diet. It consists of a theoretical, empirical, and practical part. In the theoretical part the diet, psychological perspective of nourishment, the importance of diet and local food production are presented. In addition, the empirical part presents the empirical research (n=371), the results of which were acquired by a survey. 194 third graders and 177 fifth graders were surveyed. The research included one primary school in the town centre, 5 primary schools from the rural area, as well as one subsidiary primary school. We statistically analysed the data with SPSS software. We have established that girls tend to eat healthier food than boys as well as that third graders have healthier eating habits than fifth graders. It was also noted that the town centre school pupils have a healthier lifestyle than those from the rural areas. Furthermore, the results showed that teachers and peers have greater influence on the diet of third graders, as well as that the influence is greater on the pupils from the rural area schools. Fifth graders are more aware of the importance of locally produced food than third graders. In the practical part of the dissertation, we planned some activities which would encourage pupils to think about healthy diet and exercising. We also designed nine cooking recipes, intended to encourage pupils’ cooking skills and discovering the procedures of food preparation. Finally, we prepared two lesson plans connected with healthy diet and exercising.  
Ključne besede:diet, third graders´, fifth graders´, role of the teacher, local production


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici