| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Razvoj in validacija kolorimetričnega senzorskega receptorja za zaznavanje kvarjenja živil : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Avtorji:Žafran, Marcel (Avtor)
Finšgar, Matjaž (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Mastnak, Tinkara (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Zafran_Marcel_2021.pdf (2,15 MB)
MD5: 3E1A5BE09505501ADD1A470F9D9B80E3
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Diplomsko delo predstavlja začetno področje raziskav in razvoja novih kolorimetričnih senzorskih receptorjev (KSR) za zaznavanje amonijaka (NH3), ki bi jih lahko vključili v pametno embalažo za živila. NH3 je namreč pomemben analit, z merjenjem katerega lahko ovrednotimo svežost in varnost nekaterih živilskih proizvodov, predvsem mišične hrane. KSR smo pripravili tako, da smo ekstrakt vijoličnega korenja raztopili v polimeru etil celuloza in tako pripravljeno raztopino s premazovalnikom z nožem nanesli na PET-folijo. Ves material, ki smo ga uporabili za pripravo opisanih KSR, je združljiv z živili. Za kvantitativno ovrednotenje barvnih sprememb smo uporabili tehniko vzorčenja iz nezapolnjenega prostora nad vzorcem in kolorimetrično detekcijo izvedli s pametnim telefonom. KSR smo izpostavili različnim koncentracijam NH3, pri čemer je prišlo do vidnih barvnih sprememb, ki smo jih ovrednotili z brezplačno aplikacijo Color Grab in RGB analizo. Barvne spremembe smo lahko s prostim očesom zaznali že pri koncentraciji 1,35 mg/L. Uporaba KSR v pakirani (pametni) embalaži bi lahko uporabnikom omogočila enostavno odčitavanje barvnih sprememb na njihovih mobilnih napravah, s čimer bi pridobili informacije o dejanskem stanju živil. Slednje je bistveno za podaljšanje njihovega roka trajanja in predstavlja eno izmed rešitev velikega globalnega izziva – ogromne količine zavržene hrane, ki zaradi rasti svetovnega prebivalstva in podnebnih sprememb, postaja vedno bolj pereč problem.
Ključne besede:kolorimetrični senzorski receptorji, zaznavanje kvarjenja živil, amonijak, celokupni hlapni bazični dušik, kolorimetrična detekcija, RGB-analiza
Leto izida:2021
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[M. Žafran]
Št. strani:VIII, 29 str.
Izvor:Maribor
UDK:54.064:579.67(043.2)
COBISS_ID:80262403 Novo okno
Število ogledov:241
Število prenosov:55
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:01.09.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Development and validation of a colorimetric sensor receptor for the detection of food spoilage
Opis:The aim of this diploma thesis was to begin the development of a novel colorimetric sensor receptor (CSR) for the detection of ammonia (NH3), which could become part of smart food packaging. By measuring the content of NH3 in the atmosphere of packaged foodstuff we can assess the freshness and safety of certain food products, especially muscle food. The CSRs were prepared by knife coating a solution made of black carrot extract dissolved in ethyl cellulose polymer onto a PET foil. All the material used throughout the research was food compatible. The quantitative evaluation of the colour changes was performed using headspace technique and smartphone-based colorimetric detection. The CSRs were exposed to different concentrations of NH3 and the resulting visible colour changes evaluated using a Color Grab application and RGB analysis. The lowest concentration possible to observe by the naked eye was 1.35 mg/L. The integration of CSRs in smart food packaging could provide reliable information about the actual state of foodstuff by allowing consumer friendly colour readouts. This is fundamental for prolonging the nominal shelf life of food and represents part of the solution to one of the fundamental challenges of our time – food waste. The growth of the global population and climat change are going to add to severity of this pressing issue.
Ključne besede:colorimetric sensor receptors, detection of food spoilage, ammonia, total volatile basic nitrogen, colorimetric detection, RGB analysis


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici