Title: | Različni pristopi pri pridelavi jabolčnega vina |
---|
Authors: | ID Vogrin, Peter (Author) ID Unuk, Tatjana (Mentor) More about this mentor... ID Vodovnik Plevnik, Tadeja (Comentor) ID Podjavoršek, Andrej (Comentor) |
Files: | VS_Vogrin_Peter_2021.pdf (881,20 KB) MD5: 7C1F6EC1345992A20DFA7598D1A0CCFA PID: 20.500.12556/dkum/a3a6fa2c-be4f-485b-b30f-efd6f25b1ef1
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Bachelor thesis/paper |
---|
Typology: | 2.11 - Undergraduate Thesis |
---|
Organization: | FKBV - Faculty of Agriculture and Life Sciences
|
---|
Abstract: | Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede je bil v sodelovanju s KGZ Maribor in Biotehniško šolo Maribor izveden poskus, v katerem smo pri potencialnih potrošnikih različnega spola in starosti ugotavljali všečnost različno pripravljenih jabolčnih vin. Surovina za izdelavo bistrega jabolčnega soka in jabolčnega vina so bila jabolka sorte 'Idared'. Uporabljena dodatka jabolčnemu vinu sta bila rektificiran sladkor (v 1 % in 2 % koncentraciji) in jabolčni sok (v 15 % in 30 % koncentraciji), kontrolo je predstavljalo jabolčno vin brez dodatkov. Dodatno je bil vsem navedenim obravnavanjem dodan ogljikov dioksid. Izvedena je bila hedonska senzorična analiza, kjer so pokuševalci ocenjevali bistrost, barvo, čistost vonja, intenzivnost vonja, čistost okusa, intenzivnost okusa, svežino in pookus ter podali skupno oceno. Rezultati so pokazali, da je vpliv spola pokuševalca na spremljane parametre minimalen (potrjen le pri oceni intenzivnosti vonja), vpliv starosti pokuševalca pa se je odrazil pri oceni parametrov barva, čistost vonja in intenzivnost vonja. Izmed vseh pokuševalca vzorcev sta najvišjo oceno dobila vzorca, kjer je bil jabolčnemu vinu dodan jabolčni sok (neodvisno od koncentracije), ob tem pa je dodatek CO2 pri vseh obravnavanjih povišal skupno oceno vzorca, predvsem na račun svežine in polnosti okusa. |
---|
Keywords: | senzorična analiza, jabolčno vino, jabolčni sok, aromatiziranje |
---|
Place of publishing: | Maribor |
---|
Year of publishing: | 2021 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-80018 |
---|
COBISS.SI-ID: | 75633155 |
---|
Publication date in DKUM: | 08.09.2021 |
---|
Views: | 1676 |
---|
Downloads: | 156 |
---|
Metadata: | |
---|
Categories: | FKBV
|
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: | |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |