| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Analiza turizma kot dopolnilne dejavnosti na kmetiji in raziskava samooskrbe turističnih kmetij v Slovenskih goricah
Avtorji:ID Golob, Sara (Avtor)
ID Prevolšek, Boris (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Golob_Sara_2021.pdf (3,00 MB)
MD5: A7A36990F8A184206E7EAD3BD951E838
PID: 20.500.12556/dkum/6c7c1e19-da22-446c-8007-155ba3d7418f
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FT - Fakulteta za turizem
Opis:Podeželski turizem postaja ena izmed najpomembnejših vrst slovenskega turizma. Diplomsko delo je sestavljeno iz empiričnega in teoretičnega dela, v katerem smo s strokovno in znanstveno literature opredelili teoretična izhodišča, kot so turizem, podeželski turizem, slovenske kmetije, kmetije z dopolnilno dejavnostjo, kmetije s turistično dopolnilno dejavnostjo, prehranska samooskrba ter območje raziskave (Slovenske gorice). V empiričnem delu diplomskega dela smo uporabili kvantitativno metodologijo, in sicer opravili smo anonimne spletne ankete s turističnimi kmetijami na območju Slovenskih goric. Po analizi spletnih anket smo opravili evalvacijo raziskave in ugotovili, da ima večina turističnih kmetij v Slovenskih goricah turistično dejavnost registrirano kot dopolnilno dejavnost na kmetiji, in sicer zato, ker tako dostopajo do dodatnega vira zaslužka, izboljšanega življenja na podeželju ter do možnosti za nove zaposlitve. Večina turističnih kmetij v Slovenskih goricah se poslužuje prehranske samooskrbe, kljub temu da jim predstavlja večji finančni zalogaj kot kupovanje surovin in izdelkov v trgovinah ter pri lokalnih ponudnikih. Ugotovili smo tudi, da imajo z lastno pridelavo surovin in predelavo izdelkov dobre dosedanje izkušnje. Skozi diplomsko nalogo smo ugotovili, da prehranska samooskrba po mnenju anketirancev ni dovolj dobro vključena v ponudbo turističnih kmetij v Slovenskih goricah, vendar je vseeno dovolj dobro prepoznana kot ena izmed vodilnih lastnosti podeželskega turizma. Na podlagi ugotovitev smo podali predloge za izboljšavo prepoznavnosti in promocije prehranske samooskrbe na turističnih kmetijah v Slovenskih goricah.
Ključne besede:podeželski turizem, turistična kmetija, dopolnilna dejavnost na kmetiji, prehranska samooskrba, Slovenske gorice
Kraj izida:Brežice
Založnik:[S. Golob]
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/DKUM-79908 Novo okno
UDK:338.48-44(1-22)(497.4Slovenske gorice)(043.2)
COBISS.SI-ID:86749699 Novo okno
Datum objave v DKUM:26.11.2021
Število ogledov:1323
Število prenosov:193
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:23.08.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Analysis of tourism as a supplementary activity on a farm and survey of self-supply of tourist farms in Slovenske gorice
Opis:Rural tourism is becoming one of the most important types of Slovenian tourism. The final work consists of a theoretical part, in which we used the professional and scientific literature to define theoretical starting points, such as tourism, rural tourism, Slovenian farms, farms with supplementary activity, farms with tourist supplementary activity, food self-sufficiency and research area (Slovenske gorice). In the empirical part of the final work, we used a quantitative methodology. We conducted anonymous online polls with tourist farms in the area of Slovenske gorice. After analyzing online polls, we evaluated the research and found that most tourist farms in Slovenske gorice have registered tourist activity as a complementary activity on the farm, because, this way they access an additional source of income, improved rural life and opportunities for new employments. Most tourist farms in Slovenske gorice have food self-sufficiency, despite the fact that it represents a larger financial burden than buying raw materials and products in stores and from local providers. They have good experiences with their own production of raw materials and processing. Through the final work, we found that food self-sufficiency, according to the respondents, is not well enough included in the offer of tourist farms in Slovenske gorice, but it is still well recognized as one of the leading features of rural tourism. Based on the results, we made suggestions for improving the recognition and promotion of food self-sufficiency on tourist farms in Slovenske gorice.
Ključne besede:rural tourism, tourist farm, supplementary activity on the farm, food self-supply, Slovenske gorice


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici