Title: | Izolacija kefirana iz kefirja : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje |
---|
Authors: | ID Mesec, Zala (Author) ID Pečar, Darja (Mentor) More about this mentor... ID Goršek, Andreja (Comentor) |
Files: | UN_Mesec_Zala_2021.pdf (3,59 MB) MD5: 94321CC8C683DE6FC359F90B716F021F PID: 20.500.12556/dkum/ba5e1ffd-110c-4146-9f76-ae9f2e0c280f
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Bachelor thesis/paper |
---|
Typology: | 2.11 - Undergraduate Thesis |
---|
Organization: | FKKT - Faculty of Chemistry and Chemical Engineering
|
---|
Abstract: | V diplomskem delu opisujemo potek fermentacije kefirnih zrn v mleku in nadaljnji postopek izolacije eksopolisaharida kefirana ter določitev vsebnosti sladkorjev. Najprej smo poskušali kefiran izolirati iz kefirnih zrn, vendar je bila zmes preveč gosta in zato izolacija ni bila možna. Izolacijo smo nato izvedli iz mlečnega kefirja. V sklopu eksperimentalnega dela smo spreminjali temperaturo fermentacije in vrsto mleka. Ugotavljali smo vpliv spremembe temperature na količino glukoze in galaktoze v kefiranu.
Za določitev sladkorjev smo uporabljali sistem za tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti sklopljen z detektorjem za merjenje lomnega količnika (HPLC-RI). Fermentacija mlečnega kefirja je potekala v 1 L stekleni posodi, ki smo jo za en dan postavili v termostat. Po enem dnevu smo po določenem postopku izolirali kefiran in s pomočjo HPLC določili vsebnost sladkorjev. Ugotovili smo, da po izolaciji v vseh vzorcih dobimo višjo masno koncentracijo glukoze kot galaktoze, kar potrjuje prisotnost kefirana. Z dobljenimi rezultati smo potrdili, da je pri višji temperaturi višja masna koncentracija tako glukoze kot tudi galaktoze. Za primerjavo s polnomastnim mlekom smo izvedli fermentacijo tudi z mlekom, ki vsebuje manj mlečnih maščob (1,5 %). |
---|
Keywords: | kefir, mleko, fermentacija, odvisnost od temperature, HPLC |
---|
Place of publishing: | Maribor |
---|
Place of performance: | Maribor |
---|
Publisher: | [Z. Mesec] |
---|
Year of publishing: | 2021 |
---|
Number of pages: | VIII, 27 str. |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-79852 |
---|
UDC: | 637.136.5:637.146.21(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 77663235 |
---|
Publication date in DKUM: | 22.09.2021 |
---|
Views: | 979 |
---|
Downloads: | 101 |
---|
Metadata: | |
---|
Categories: | KTFMB - FKKT
|
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: | |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |