| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document Help

Title:Pomen logističnih storitev v trajnostnem razvoju turizma
Authors:ID Klinc, Patricija (Author)
ID Logožar, Klavdij (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Klinc_Patricija_2021.pdf (1,81 MB)
MD5: 8E2D6D008629B584403B60549020F9EA
PID: 20.500.12556/dkum/2a042414-4181-46ad-91cd-bb1c03f3a472
 
Language:Slovenian
Work type:Diploma project paper
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:EPF - Faculty of Business and Economics
Abstract:Države si že dlje časa prizadevajo za izboljšanje življenja ter stremijo k spodbujanju in iskanju rešitev za trajnostni razvoj. Turizem je največja in najpomembnejša industrija, ki venomer raste, vendar pa je obenem tudi velik krivec za negativne posledice na okolje in družbo. Ker je pomen trajnostnega turizma vedno večji, se podjetja v turistični panogi vseskozi trudijo najti nove rešitve, ki so trajnostne in okolju prijazne z namenom čim manjšega poseganja v naravo, a hkrati ohranjanjem kakovosti za turiste in obiskovalce. Za vse to pa mora biti logistika dobro dodelana, saj je ta s turizmom medsebojno povezana, in brez trajnostne logistike ne moremo imeti trajnostnega turizma. V diplomskem projektu obravnavamo trajnostni turizem ter opišemo pozitivne in negativne posledice turizma na okolje, družbo in ekonomijo. Nadalje opredelimo še logistiko in njeno vlogo v turizmu, posvetimo pa se tudi zeleni logistiki in upravljanju dobavne verige, ki je v turistični industriji nekoliko drugačna od drugih industrij. Na koncu podamo še pregled trajnostnega turizma v Sloveniji, navedemo nekaj destinacij, ki so prejele odlikovanja za trajnostno delovanje, in predstavimo, kaj delajo v smeri trajnostnega turizma. Prikažemo tudi rezultate ankete, ki smo jo izvedli z namenom ugotavljanja, koliko ljudje poznajo trajnostni turizem v Sloveniji in v kolikšni meri uporabljajo trajnostne storitve.
Keywords:trajnostni turizem, posledice turizma, logistične storitve v turizmu, zeleni turizem v Sloveniji
Place of publishing:[Maribor
Publisher:P. Klinc
Year of publishing:2021
PID:20.500.12556/DKUM-79500 New window
UDC:338.48:658.788
COBISS.SI-ID:80870147 New window
Publication date in DKUM:15.10.2021
Views:444
Downloads:64
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:EPF
:
Copy citation
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:09.07.2021

Secondary language

Language:English
Title:Importance of logistics in sustainable tourism development
Abstract:For a long time now, countries have been trying to improve lives and they're striving towards encouraging and looking for solutions for sustainable development. Tourism is the biggest and most important industry that's constantly growing, but it's also a big culprit for negative consequences on the environment and society. The importance of sustainable tourism is getting bigger and bigger, which is why the companies in tourism industry are constantly trying to find new solutions that are sustainable and environment-friendly with the purpose of minimising interference with nature, but at the same time keeping the same quality of services for tourists and visitors. Logistics has to be well elaborated for everyone because it's tightly connected with tourism and without sustainable logistics, we can't have sustainable tourism. In this dissertation, we address sustainable tourism and describe the positive and negative consequences of tourism on the environment, society and economy. Furthermore, we address logistics and its role in tourism and we also dedicate a few words to green logistics and supply chain management in tourism, which is a little different than in other industries. In the end, we give an overview of sustainable tourism in Slovenia, mention a few destinations that have received awards for their sustainable work and also present what they're doing in the direction of sustainable tourism. We also show the results of the poll we did where we tried to learn how much people know about sustainable tourism in Slovenia and to what extent they're using sustainable services.
Keywords:sustainable tourism, consequences of tourism, logistics services in tourism, green tourism in Slovenia


Comments

Leave comment

You must log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica