| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Analitične lastnosti nekaterih heirloom sort paradižnika.
Avtorji:Vogrin, Martina (Avtor)
Grobelnik Mlakar, Silva (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Pavić, Lazar (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Vogrin_Martina_2021.pdf (2,74 MB)
MD5: 51E337DEB9A123CC8F2C864240F4104D
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Heirloom sorte so komercialno manj zanimive sorte paradižnika, ki pa pridobivajo na veljavi, saj so dobro prilagojene lokalnim pridelovalnim razmeram in po lastnostih bolj raznolike. Analizirane so bile lastnosti 40 kultivarjev paradižnika, od teh 38 heirloom sort in dveh hibridov. Fiziološko zreli plodovi so bili umeščeni v osem vizualno določenih barvnih skupin (rdeči, roza, oranžni, beli, zeleni, rumeni, modri in črni). Izmerili smo jim velikost, maso, čvrstost in parametre barve (L*, a* in b*) ter s hitrimi laboratorijskimi testi vsebnost C-vitamina, suhe snovi in titracijskih kislin. Kultivarji se med seboj razlikujejo po parametrih barve, obliki in velikosti, vsebnosti suhe snovi in titracijskih kislin, medtem ko se po vsebnosti C-vitamina ne razlikujejo. Med rdečeplodnimi kultivarji ima največ C-vitamina 'Ded Moroz' (49,9 mg/100 g), vsebnost vitamina v obeh hibridnih kultivarjih 'Cherrola F1' (29,0 mg/100 g) in 'Mondial F1' (21,7 mg/100 g) je enaka vsebnosti v ostalih heirloom sortah (19,7–32,3 mg/100 g). Parametra vsebnost suhe snovi in C-vitamina nista v čvrsti korelaciji (rS = 0,304).
Ključne besede:paradižnik, heirloom sorte, C-vitamin, titracijske kisline, suha snov
Leto izida:2021
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:HS52AIRK
Število ogledov:221
Število prenosov:34
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:28.01.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Analytical Properties of Certain Heirloom Tomato Varieties
Opis:Heirloom varieties are commercially less interesting varieties of tomatoes, but they are gaining in importance as they are well adapted to local growing conditions and more diverse in terms of characteristics. 40 tomato cultivars were analysed, of which 38 were heirloom varieties and two were hybrids. Physiologically ripe fruits were categorised in eight visually defined colour groups (red, pink, orange, white, green, yellow, blue and black) and their size, weight, firmness, and colour parameters (L*, a* in b*) were measured. Further analytical measurements were also performed via rapid laboratory tests for vitamin C content, soluble solids and titratable acids. The cultivars differed in colour parameters, shape and size, soluble solids content and titratable acids, while they did not differ in vitamin C content. Among red-fruited cultivars, ‘Ded Moroz’ had the highest vitamin C content (49.9 mg/100 g), the vitamin content in both hybrid cultivars 'Cherrola F1' (29.0 mg/100 g) and 'Mondial F1' (21.7 mg/100 g) was equal to the content in other heirloom varieties (19.7–32.3 mg/100 g). The parameters of soluble solids content and vitamin C were not in strong correlation (rS = 0.304).
Ključne besede:Tomato, Heiloom Varieties, C-vitamin, Titratable Acids, Soluble solids


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici