| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Spremembe nitritov pri skladiščenju toplotno obdelane zelenjave
Avtorji:ID Pernek, Jana (Avtor)
ID Langerholc, Tomaž (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Pernek_Jana_2021.pdf (1,50 MB)
MD5: 5E45C5E247AF2615799B2174EE0E85E2
PID: 20.500.12556/dkum/1ee9fcd4-eddb-4902-a2d3-bb89f136a180
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V sklopu magistrskega dela smo izvedli poskus, pri katerem smo preučili spremembe nitritov pri toplotno obdelani zelenjavi med skladiščenjem pri različnih pogojih. Spremembe vsebnosti nitritov smo spremljali pri kuhanem brokoliju, cvetači in krompirjevem pireju. Skladiščenje je potekalo pri 4 °C in 25 °C, pri sterilnih in nesterilnih pogojih. Vsebnost nitritov smo določali po 0 h, 24 h in 48 h. Vzorce zelenjave smo spremljali tudi na mikrobiološko onesnaženost. Koncentracije nitritov smo določili spektrofotometrično. Rezultati so pokazali, da ima temperatura shranjevanja velik vpliv na rast mikroorganizmov v testirani zelenjavi in posledično na spremembe v nitritih. Pri vzorcih zelenjave, razen pri pireju iz krompirja, ki so pri sobni temperaturi ostali sterilni/negativni na mikrobiološko onesnaženost, se vsebnost nitritov ni povišala. V nesterilnih pogojih se je pri cvetači in brokoliju vsebnost nitritov predvidoma spreminjala le zaradi mikrobiološke onesnaženosti. Pri krompirjevem pireju smo sicer nitrite zaznali tudi pri mikrobiološko negativnih vzorcih, vendar ostaja delovanje endogenih rastlinskih encimov vprašljivo zaradi možne prisotnosti sporogenih bakterij po kuhanju.
Ključne besede:nitriti, skladiščenje, brokoli, cvetača, krompir
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/DKUM-78584 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:KOZAQE9X
Datum objave v DKUM:04.02.2021
Število ogledov:820
Število prenosov:154
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:21.01.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Changes in pre-cooked vegetable nitrite content during storage
Opis:Changes in the nitrite content of pre-cooked vegetables during storage under different conditions were studied. Changes were monitored in broccoli, cauliflower and mashed potatoes. Storage took place at 4 °C and 25 °C at sterile and non-sterile conditions. The nitrite content was determined at 0 h, 24 h and 48 h. Vegetable samples were monitored for microbiological contamination as well. Nitrite ion concentration was determined spectrophotometrically. The results have shown that storage temperature has a profound influence on the growth of microorganisms in cooked vegetables and consequently on the changes in nitrites. Nitrite content did not increase in vegetable samples that remained sterile/negative for microbiological contamination, with the exception of mashed potatoes. In non-sterile conditions, nitrite changes in cauliflower and broccoli were presumably a consequence of microbial contamination. In mashed potatoes, nitrites were also detected in microbiologically negative samples, but the activity of endogenous plant enzymes remains questionable due to the potential presence of sporogenic bacteria after cooking.
Ključne besede:nitrites, storage, brocolli, cauliflower, potato


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici