Naslov: | Spremembe nitritov pri skladiščenju toplotno obdelane zelenjave |
---|
Avtorji: | ID Pernek, Jana (Avtor) ID Langerholc, Tomaž (Mentor) Več o mentorju...  |
Datoteke: | MAG_Pernek_Jana_2021.pdf (1,50 MB) MD5: 5E45C5E247AF2615799B2174EE0E85E2 PID: 20.500.12556/dkum/1ee9fcd4-eddb-4902-a2d3-bb89f136a180
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Magistrsko delo/naloga |
---|
Tipologija: | 2.09 - Magistrsko delo |
---|
Organizacija: | FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
|
---|
Opis: | V sklopu magistrskega dela smo izvedli poskus, pri katerem smo preučili spremembe nitritov pri toplotno obdelani zelenjavi med skladiščenjem pri različnih pogojih. Spremembe vsebnosti nitritov smo spremljali pri kuhanem brokoliju, cvetači in krompirjevem pireju. Skladiščenje je potekalo pri 4 °C in 25 °C, pri sterilnih in nesterilnih pogojih. Vsebnost nitritov smo določali po 0 h, 24 h in 48 h. Vzorce zelenjave smo spremljali tudi na mikrobiološko onesnaženost. Koncentracije nitritov smo določili spektrofotometrično. Rezultati so pokazali, da ima temperatura shranjevanja velik vpliv na rast mikroorganizmov v testirani zelenjavi in posledično na spremembe v nitritih. Pri vzorcih zelenjave, razen pri pireju iz krompirja, ki so pri sobni temperaturi ostali sterilni/negativni na mikrobiološko onesnaženost, se vsebnost nitritov ni povišala. V nesterilnih pogojih se je pri cvetači in brokoliju vsebnost nitritov predvidoma spreminjala le zaradi mikrobiološke onesnaženosti. Pri krompirjevem pireju smo sicer nitrite zaznali tudi pri mikrobiološko negativnih vzorcih, vendar ostaja delovanje endogenih rastlinskih encimov vprašljivo zaradi možne prisotnosti sporogenih bakterij po kuhanju. |
---|
Ključne besede: | nitriti, skladiščenje, brokoli, cvetača, krompir |
---|
Kraj izida: | Maribor |
---|
Leto izida: | 2021 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-78584  |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:KOZAQE9X |
---|
Datum objave v DKUM: | 04.02.2021 |
---|
Število ogledov: | 1006 |
---|
Število prenosov: | 175 |
---|
Metapodatki: |  |
---|
Področja: | FKBV
|
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: |  |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |