| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:The impact of digital technologies and digitalization on labour law : the case of Slovenia
Authors:Stefancic, Mitja (Author)
Zirnstein, Elizabeta (Author)
Files:URL http://journals.um.si/index.php/lexonomica/article/view/124
 
Language:English
Work type:Unknown ()
Typology:1.01 - Original Scientific Article
Organization:PF - Faculty of Law
Abstract:Building on research focusing on the impact of digital technologies on the labour market, this paper provides an interpretation of major findings by reference to labour law in Slovenia. It is argued that the existing labour law in Slovenia does a reasonable job in dealing with the changes we are witnessing in digital economy. However, the problem is in the implementation of workers rights in practice. The workers are not taking action to enforce their legal rights as much as one could expect. In addition to this, employers do not put enough attention to the challenges that digitalisation brings in the field of health at work and in the field of workers% skills. Therefore, the Slovene government should embark upon a system of reforms to improve the promptness of courts in labour disputes. It should also appoint more labour inspectors. At the same time, employers should adopt practical solutions regarding the organisation of working process with aim to diminish the negative impacts of digitalisation on health at work. Furthermore, the employers should put more attention to the development of workers skills, especially those which, according to theory, will be crucial in the future.
Keywords:digital technology, technological progress, Slovene labour law, employment relations, working conditions, social security
Year of publishing:2018
Number of pages:str. 119-132
Numbering:no. 2, Vol. 10
UDC:349.2(497.4):004
ISSN on article:1855-7147
COBISS_ID:9667992 New window
DOI:10.18690/lexonomica.10.2.119-132.2018 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:AXAI5UK5
Views:136
Downloads:18
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:Misc.
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Record is a part of a journal

Title:Lexonomica
Publisher:Pravna fakulteta
ISSN:1855-7147
COBISS.SI-ID:246384128 New window

Secondary language

Language:English
Abstract:Izhajajoč iz raziskav o vplivu digitalnih tehnologij se prispevek osredotoča na delovno-pravne vidike, ki jih digitalizacija prinaša v svet dela na splošno in še posebej v Sloveniji. Avtorja poudarjata, da učinek in posledice tehnoloških inovacij presegajo dileme o izginjanju dosedanjih delovnih mest in nastanku novih: nanašajo se na vprašanje kvalitete zaposlitve, varnosti zaposlitve, plačila za delo in delovnih pogojev. Avtorja menita, da slovensko delovno pravo nudi primerne odgovore na izzive, ki jih digitalno gospodarstvo prinaša v svet dela. Zato se ne zavzemata za spremembe zakonodaje, pač pa poudarjata, da je v Sloveniji problem predvsem implementacija te zakonodaje v praksi. Delavci v praksi ne uveljavljajo svojih pravic, delodajalci pa posvečajo premalo pozornosti vplivu digitalizacije na zdravje pri delu in razvijanju kompetenc delavcev. Rešitve obstoječih izzivov so zato nujno večplastne. Slovenska vlada bi morala pristopit k oblikovanju reform za še večjo hitrost sodnih postopkov, prav tako bi morala povečati število inšpektorjev za delo. Obenem bi delodajalci morali razmisliti o praktičnih rešitvah na področju organizacije delovnih procesov ter na ta način omiliti negativne učinke digitalizacije na zdravje delavcev. Prav tako bi morali več pozornosti nameniti razvijanju tistih kompetenc delavcev, ki bodo, po raziskavah sodeč, v prihodnosti ključne.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica