| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Vpliv saharoze, sorbitola in temperature na in vitro rast in ohranjanje ozkolistnega koščca (Berula erecta )
Avtorji:Oblonšek, Sanja (Avtor)
Ambrožič-Dolinšek, Jana (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Ciringer, Terezija (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Oblonsek_Sanja_2021.pdf (1,70 MB)
MD5: 81D67C902BEB7EDB857872DF6512B642
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
Opis:V magistrskem delu smo raziskovali možnosti za hrambo ozkolistnega koščca (Berula erecta) v tkivni kulturi z upočasnjeno rastjo. Upočasnitev rasti smo poskušali doseči z nižanjem temperature in dodajanjem sladkorjev in sladkornih alkoholov na gojišče MS. Ugotavljali smo vpliv nizkih temperatur (13 °C in 4 °C), različnih kombinacij in koncentracij sorbitola (20, 40 g L-1) in saharoze (30, 40 g L-1) ter svetlobe na viabilnost, rast in barvila ozkolistnega koščca. Spremljali smo različne rastne parametre, vsebnost fotosinteznih barvil in antocianinov. Povišanje koncentracije saharoze ni zavrlo oziroma upočasnilo rasti. Pri 23 ± 2 °C je dodatek 20 g L-1 sorbitola uspešno zavrl rast, dodatek 40 g L-1 sorbitola pa je po dveh mesecih kulture vodil v senescenco rastlin. Hramba Berule erecta pri 13 °C v nobenem tretmaju ni bila učinkovita. Kot najbolj učinkovit način za dolgoročno hrambo B. erecta z minimalno rastjo in visoko viabilnostjo se je izkazala hramba rastlin pri 4 °C v temi.
Ključne besede:počasna rast, Berula erecta, rastni parametri, biokemijski parametri, saharoza, sorbitol, temperatura
Leto izida:2021
Založnik:[S. Oblonšek]
Izvor:Maribor
UDK:581.5:582.795(043.2)
COBISS_ID:54272003 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:9VV7WFNU
Število ogledov:103
Število prenosov:19
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FNM
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:12.01.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effects of sucrose, sorbitol and temperature on in vitro growth and storage of Berula erecta
Opis:In the master's thesis we investigated the possibilities for slow growth storage of Berula erecta. By lowering the temperature and adding sugars and sugar alcohols to the MS medium we attempted to reach growth retardation. We researched the influence of low temperatures (13 ° C and 4 ° C), various combinations of both, concentrations of sorbitol (20, 40 g L-1) and sucrose (30, 40 g L-1) and light on the viability, growth and photosynthetic pigments of B. erecta. We monitored various growth parameters, photosynthetic pigments and anthocyanins. The increase of sucrose concentration did not inhibit or decelerate growth. At 23 ± 2 ° C, the addition of 20 g L-1 sorbitol successfully inhibited growth, and the addition of 40 g L-1 sorbitol led to plant senescence after two months of in vitro storage. Storage of Berula erecta at 13 ° C was not effective in any treatment. Storing the plants at 4 ° C in the darkness proved to be the most effective long-term way to store B. erecta with minimal growth and high viability.
Ključne besede:slow growth, Berula erecta, growth parameters, biochemical parameters, sucrose, sorbitol, temperature


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici