| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Poznavanje uporabe nanotehnologije v živilski industriji in migraciji nanodelcev iz embalaže v živila, med študenti Univerze v Mariboru
Avtorji:ID Viltužnik, Martina (Avtor)
ID Meden, Vesna Mila (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Kraner Šumenjak, Tadeja (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Viltuznik_Martina_2021.pdf (2,44 MB)
MD5: 3F6DE4EED2A4319FA7C6851B01BB4447
PID: 20.500.12556/dkum/64bfdd21-9b93-43a4-87bf-f5a855789a5e
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Sprejemanje uporabe nanotehnologije v živilski tehnologiji in pripravljenost nakupa živil, ki vsebujejo nanosestavine, sta odvisna predvsem od posameznih stopenj ozaveščenosti. Znano je, da ljudje pred nepoznanim razvijemo strah in se temu poskušamo izogniti. Pomembno je, da se ljudi čim bolj ozavešča o nanotehnologiji, o njenih pozitivnih in tudi negativnih vplivih. Namen magistrske naloge je bil raziskati stališče študentov do uporabe nanotehnologije v živilskem sektorju in ugotoviti, kako so seznanjeni z njo. Leta 2019 smo izvedli raziskavo na temo poznavanja nanotehnologije in migracij nanodelcev iz embalaže v živila med študenti Univerze v Mariboru. Za potrebe raziskave je bil izdelan vprašalnik, ki vsebuje 10 vprašanj. V raziskovalni vzorec je bilo vključenih 300 študentov iz šestih fakultet Univerze v Mariboru. Ugotovljeno je bilo, da imajo študentje do nanotehnologije kritično mnenje. Zanjo so že slišali in menijo, da jo poznajo, vendar se je v raziskavi izkazalo, da je poznavanje le-te med študenti slabo. Do podobnih ugotovitev smo prišli tudi pri poznavanju migracij nanodelcev iz embalaže v živila. Študentje se zavedajo, da migracije obstajajo, slabo pa so seznanjeni z mehanizmi, ki jih lahko povzročijo. Izkazalo se je, da če bi imeli kot potrošniki možnost izbire, bi izbrali embalažo, ki ne vsebuje oziroma ni izdelana s pomočjo nanotehnologije. Vprašani menijo, da lahko zaupajo virom, ki so povezani z razširjanjem informacij o nanotehnologiji, vendar ne vsem.
Ključne besede:nanotehnologija, živila, ozaveščenost, študenti
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/DKUM-78331 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:XVF6EYSC
Datum objave v DKUM:04.01.2021
Število ogledov:1095
Število prenosov:93
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:09.12.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Knowledge on Nanotechnology Use in Food Industry and the Migration of Nanoparticles from Packaging into Food among students of the University of Maribor
Opis:How nanotechnology will be accepted in the food technology industry and people’s willingness to buy food that contains nano-ingredients depends primarily on their level of awareness. It is a well-known fact that people have a fear of the unknown and consequently try to avoid it. It is important that people are informed as much as possible about nanotechnology, about its positive and also its negative effects. The aim of the master’s thesis was to research the opinion of students regarding the use of nanotechnology in the food industry and to find out to what extent they are familiar with it. In 2019, we carried out a study on how much students of the University of Maribor know about nanotechnology and the migration of nano-particles from packaging to food. For the purpose of the study, a survey questionnaire containing ten questions was created. The research sample encompassed 300 students from six faculties of the University of Maribor. The results showed that the students have a critical view of nanotechnology. They have heard of it and think that they know about it, but, in fact, the study showed that the students had only a poor understanding of the topic. We obtained similar findings regarding the level of knowledge about the migration of nano-particles from packaging to food. The students are aware that migrations occur, but they have a poor understanding of the mechanisms that can cause such migrations. We found that if consumers had a choice, they would choose packaging that does not contain or was not produced with nanotechnology. The respondents believe that they can trust sources that are connected to the dissemination of information about nanotechnology, but not all sources.
Ključne besede:Nanotechnology, Food, knowledge, students


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici