| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Vpliv sorte na vsebnost vitamina C v plodovih paradižnika (solanum lycopersicum)
Avtorji:Misja, Mihaela (Avtor)
Kristl, Janja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Sem, Vilma (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Misja_Mihaela_2020.pdf (1,22 MB)
MD5: D684322991B37DF6AAC381DF04FAD03D
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Povzetek, Paradižnik je bogat vir vitamina C, ki ima pozitiven vpliv na zdravje ljudi. Namen magistrskega dela je bil preučiti vpliv sorte in barve paradižnika na vsebnost vitamina C. V raziskavo smo vključili belo, rumeno, oranžno, rdeče, vijolično in zeleno obarvane plodove 38 različnih sort paradižnika. Vitamin C smo iz vzorcev ekstrahirali s 3 % raztopino metafosforjeve kisline. Po redukciji dehidroaskorbinske kisline z raztopino ditiotreitola smo izmerili vsebnost skupnega vitamina C s tekočinsko kromatografijo v povezavi s PDA-detektorjem. Rezultati so pokazali, da je vsebnost vitamina C najvišja v rdeče obarvanih plodovih in najnižja v plodovih vijolične barve. Najvišjo koncentracijo vitamina C smo izmerili v sorti 'Ded Moroz'.
Ključne besede:Ključne besede, paradižnik, Solanum lycopersicum, vitamin C, sorta
Leto izida:2020
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:CFLLCPCG
Število ogledov:224
Število prenosov:77
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:18.11.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Cultivar effect on vitamin C content in tomato (solanum lycopersicum) fruits
Opis:Abstract, Tomatoes are a rich source of vitamin C, which has a proven positive effect on human health. The aim of this study was to examine the influence of the individual tomato variety and color on the content of vitamin C. The study included white, yellow, orange, red, purple, and green colored fruits of 38 different tomato varieties. In order to extract the vitamin C from the samples, a 3% solution of metaphosphoric acid was used. After reducing the dehydroascorbic acid with a dithiothreitol solution, the total vitamin C content was measured with the help of liquid chromatography in conjunction with a PDA detector. The results showed that the content of vitamin C is highest in red-colored fruits and lowest in fruits with purple color. The highest concentration of vitamin C was measured in the variety 'Ded Moroz'.
Ključne besede:Keywords, tomato, Solanum lycopersicum, asorbic acid, variety


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici