Title: | Aromatiziranje kisov |
---|
Authors: | ID Goričan, Jernej (Author) ID Unuk, Tatjana (Mentor) More about this mentor... ID Lerš, Matjaž (Comentor) ID Vodovnik Plevnik, Tadeja (Comentor) |
Files: | VS_Gorican_Jernej_2020.pdf (2,32 MB) MD5: C099E2D15EC350EC77EEBFD9985C2F2D PID: 20.500.12556/dkum/ec2b62c4-4ede-4354-a957-df134e43ba5e
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Bachelor thesis/paper |
---|
Typology: | 2.11 - Undergraduate Thesis |
---|
Organization: | FKBV - Faculty of Agriculture and Life Sciences
|
---|
Abstract: | V okviru zastavljenega poskusa smo jabolčni kis aromatizirali z različnimi dodatki plodov, sokov in zelišč. Maceracija je trajala različno dolgo in je bila pogojena z njihovo stopnjo arome. V okviru poskusa smo v juniju 2020 izvedli senzorično ocenjevanje z usposobljenimi poskuševalci. Ocenjevali smo kompatibilnost posameznega dodatka z jabolčnim kisom in bistrost, barvo, vonj ter okus. Rezultati so pokazali, da so vsi izbrani dodatki (svež rožmarin, sveža rdeča bazilika, svež luštrek, odtajan čemaž, svež česen, svež čili, sveži plodovi šipka, sveže maline, cvetni listi vrtnice, sveža melisa, sveža materina dušica, suhi hruševi krhlji sorte 'Viljamovka', svež timijan, svež žajbelj, svež lovor, teranov sok in sveži cvetovi ter listi kapucinke) razen svežih figovih plodov, kompatibilni z jabolčnim kisom. Prav tako se je pokazalo, da je krajši čas maceracije primernejši za nežnejša zelišča in sadje ter za bolj aromatične dodatke (3 do 7 dni: svež rožmarin, sveža rdeča bazilika, svež luštrek, odtajan čemaž, svež česen, svež čili, sveži plodovi šipka, sveže maline in cvetni listi vrtnice), daljši čas maceracije pa je potreben za bolj lesnate in manj aromatične dodatke (14 do 21 dni in več: sveža melisa, sveža materina dušica, suhi hruševi krhlji sorte 'Viljamovka', svež timijan, svež žajbelj in svež lovor). |
---|
Keywords: | kis, aromatiziranje, čas maceracije |
---|
Place of publishing: | Maribor |
---|
Year of publishing: | 2020 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-77755 |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:HSCNEOBA |
---|
Publication date in DKUM: | 23.09.2020 |
---|
Views: | 1119 |
---|
Downloads: | 128 |
---|
Metadata: | |
---|
Categories: | FKBV
|
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: | |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |