| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Foliarna aplikacija različnih pripravkov za preprečevanje pokanja češenj
Avtorji:ID Slovša, Neža (Avtor)
ID Tojnko, Stanislav (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Unuk, Tatjana (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Slovsa_Neza_2020.pdf (270,81 KB)
MD5: 5D3C35DD70013E5037C53773E49CAB9E
PID: 20.500.12556/dkum/0f104a9d-8b29-4016-9e17-03e0dfdf8e4f
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V okviru diplomskega dela smo izvedli poskus preprečevanja pokanja češenj v nasadu sorte 'Regina', cepljene na podlago Gisela 5, na Univerzitetnem kmetijskem centru Pohorski dvor. Poskus je zajemal pet obravnavanj, sestavljenih iz foliarne aplikacije pripravkov proti pokanju in prepihovanju krošenj po dežju. Prvo obravnavanje: program Karsia (Amilox, Calmax, Nu-film), drugo obravnavanje: program Metrob 1 (Cirkon, Siliplant univerzalni), tretje obravnavanje: program Metrob 2 (Butalon, Betazyme), četrto obravnavanje: prepihovanje krošenj ter peto obravnavanje: kontrola (brez ukrepov). Ob obiranju smo vrednotili količino in kakovost pridelka ter analizirali čvrstost plodov, topno suho snov, vsebnost skupnih titracijskih kislin ter ugotavljali vpliv ukrepov na delež tržnih plodov, s poudarkom na pokanju. Rezultati so pokazali, da sta prepihovanje krošenj ter program Metrob 2 (Butalon in Betazyme) imela največji učinek proti pokanju plodov, medtem ko je imela izvedba programa Karsia (Amilox, Calmax, Nu-film) za posledico pozitiven vpliv na debelino in maso plodov (kombiniran vpliv oveska in pripravkov), ni pa imelo velikega vpliva proti pokanju plodov.
Ključne besede:češnje, pridelek, pokanje, kakovost
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/DKUM-77749 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:LUB04GFD
Datum objave v DKUM:23.09.2020
Število ogledov:745
Število prenosov:55
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:14.09.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Foliar application of preparations used for preventing sweet cherry cracking
Opis:As part of the diploma work, a trial was carried out with the aim to prevent the cracking of cherries in a 'Regina' cherry variety, grafted on Gisela 5 rootstock, plantation at the University Agricultural Center Pohorski dvor. The experiment included five treatments: first test: Karsia program (Amilox, Calmax, Nu-film), second test: Metrob program (Zircon, Siliplant universal), third test: Metrob program (Butalon, Betazyme), fourth test: blowing and fifth test: control (with no measures taken). At harvest, the quantity and quality of the yield was evaluated and the firmness of the fruit, soluble solids content, and the content of total titratable acids analyzed. The impact of treatments on the share of marketable fruit, with an emphasis on cracking was determined. The results showed that the blowing and Metrob 2 program (Butalon, Betazyme) had the greatest effects against fruit cracking, while the implementation of the Karsia (Amilox, Calmax, Nu-film) program had a positive effect on fruit diameter and weight.
Ključne besede:cherry, harvest, cracking, quality


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici