| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Vrednotenje žlahtniteljske kakovosti križancev hmelja za povečanje ekonomike pridelave
Avtorji:Kumer, Manja (Avtor)
Pavlovič, Martin (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Pažek, Karmen (Komentor)
Čerenak, Andreja (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Kumer_Manja_2020.pdf (2,35 MB)
MD5: D48FC0E79C0ADDFD103FF21ECE55D151
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Naloga je temeljila na vrednotenju križancev hmelja, ki so bili požlahtnjeni na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu. V raziskavo je bilo vključenih 20 križancev, in sicer: 284/81, 50/84, 66/61, 69/199, 75/42, 79/80, 109/27, 112/58, 116/130, 137/159, 143/98, 160/79, 160/147, 163/13, 167/107, 168/104, 173/4, 174/58, 204/11 in 207/205. Na podlagi vhodnih podatkov smo v programu DEXi oblikovali večkriterijski model, v katerem smo določili glavne kriterije oziroma atribute: (i) tržna perspektivnost, (ii) habitus, (iii) eterična olja in (iv) grenčice. Na podlagi rezultatov glavnih kriterijev oziroma atributov smo križancem določili žlahtniteljsko kakovost, na podlagi katere smo jih razdelili v tri skupine: križanci s »slabo«, »dobro« in »odlično« žlahtniteljsko kakovostjo. Križanec 207/205 je bil edini križanec, za katerega lahko trdimo, da se je glede na vse analizirane kriterije izkazal kot »odličen«. Križanec 160/147 je bil edini križanec, ki je bil ocenjen s »slabo« kakovostjo. Preostalih 18 analiziranih križancev je bilo ocenjenih z »dobro« kakovostjo.
Ključne besede:večkriterijski model, DEXi, hmelj, ekonomika
Leto izida:2020
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:PQPRZWIT
Število ogledov:135
Število prenosov:71
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:08.09.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The evaluation of hop hybrid quality for increasing its economic production
Opis:We assessed the evaluation of brewing quality of hop hybrids breeded on the Slovenian Institute of Hop Research and Brewing in Žalec. 20 different hop hybrids were included in the research: 284/81, 50/84, 66/61, 69/199, 75/42, 79/80, 109/27, 112/58, 116/130, 137/159, 143/98, 160/79, 160/147, 163/13, 167/107, 168/104, 173/4, 174/58, 204/11 in 207/205. In the program DEXi we developed a multi-criteria model with the following main attributes: (i) marketing possibilities, (ii) habitat, (iii) essential oils and (iv) bitterness. After we have received the results from the main attributes, we defined the brewing quality of hop hybrids divided into three groups: hop hybrids with »bad«, »good« or »excellent« hop brewing quality. Hop hybrid 207/205 was the only one that was determined with »excellent« brewing quality. Hop hybrid 160/147 was the only one that was determined with »bad« brewing quality. The other 18 hop hybrids were determined to have »good« brewing quality.
Ključne besede:multi-criteria model, DEXi, hops, economics


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici