| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Vpliv ekstrakcijske metode na vsebnost bioaktivnih komponent brusnice ( vaccinium vitis-idaea) in antimikrobni potencial : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Avtorji:Slaček, Gal (Avtor)
Knez Hrnčič, Maša (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Žitek, Taja (Komentor)
Golle, Andrej (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Slacek_Gal_2020.pdf (2,75 MB)
MD5: 80629897A2A44ED7C024705DBE959389
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:V diplomskem delu smo raziskovali vpliv konvencionalnih ekstrakcijskih metod na vsebnost bioaktivnih komponent v brusnici. V laboratoriju smo izvajali ekstrakcijo po Soxhletu, hladno maceracijo, ultrazvočno ekstrakcijo in ekstarkcijo s superkritičnimi fluidi. Za pridobivanje željenih ekstraktov smo uporabili štiri topila (etanol, etanol+voda, voda in CO2), ki smo jih kasneje z rotacijskim uparjalnikom odparili. Ko smo vse željene ekstrakte pridobili smo pričeli z analiznim delom, kjer smo sprektrofotometrično določili vsebnosti antioksidantov, totalnih fenolov in proantocianidinov pri različnih valovnih dolžinah. Iz dobljenih meritev smo ugotovili, da imajo ekstrakti pridobljeni po metodi Soxhleta s topilom voda največjo antioksidativno aktivnost. Ekstrakti metode Soxhlet s topilom etanol in ekstrakti hladne maceracije kjer je topilo etanol+voda največjo vsebnost totalnih fenolov ter ekstrakti ultrazvočne ekstrakcije s topilom voda največji delež proantocianidinov. V drugem delu diplomske naloge smo ekstraktom, ki so nam dali najboljše rezultate določili še antimikrobni potencial. Izbrane ekstrakte smo nanašali na bakteriji Staphylococcus aureus, in Escherichia coli ter na glivo Candida albicans. Kot rezultat smo na mikrotitrskih ploščicah opazovali preskok barve, ki nam je predstavljal MIC.
Ključne besede:brusnica, ekstrakcije, antimikrobni potencial, antioksidanti, totalni fenoli, proantocianidini
Leto izida:2020
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[G. Slaček]
Št. strani:X, 21 str.
Izvor:Maribor
UDK:66.016.3:634.738(043.2)
COBISS_ID:34046723 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:7EUT7CNJ
Število ogledov:193
Število prenosov:87
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:25.08.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effect of extraction method on the content of bioactive components of cranberry ( vaccinium vitis-idaea ) and antimicrobial potential
Opis:In the assay we investigated how different conventional extraction methods affect the content of bioactive components in cranberries. Soxhlet extraction, cold maceration, ultrasonic extraction and extraction with supercritical fluids were performed in the laboratory. Four solvents (ethanol, ethanol + water, water, and CO2) were used to obtain extracts, which were evaporated by rotary evaporation. Further, were made spectrophotometrically measurements to determined antioxidants, total phenols, and proanthocyanidins. Results showed that the extracts obtained by the Soxhlet method with a water solvent have the highest antioxidant activity. Soxhlet-extracts with the solvent ethanol and cold maceration-extracts with the solvent ethanol + water has the highest content of total phenols. Ultrasonic extracts with solvent water have the highest proportion of proanthocyanidins. In the second part of our work, were determined the antimicrobial potential of the extracts that gave the best results. Selected extracts were applied to Staphylococcus aureus, Escherichia coli, and Candida albicans. As a result, we determined a color leap on the microtiters plates, which represented the MIC.
Ključne besede:cranberry, extractions, antimicrobial potential, antioxidants, total phenols, proanthocyanidins


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici