Title: | Fermentacija čaja s kombučo: tehnološki vidik procesa : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje |
---|
Authors: | ID Habjanič, Špela (Author) ID Goršek, Andreja (Mentor) More about this mentor...  ID Pečar, Darja (Comentor) ID Borko, Marko (Comentor) |
Files: | UN_Habjanic_Spela_2020.pdf (2,45 MB) MD5: 6B6A5C5367E6E88EEA5955DC4BF13DF7 PID: 20.500.12556/dkum/5d040ab9-f07c-4410-91b4-77662a8e177e
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Bachelor thesis/paper |
---|
Typology: | 2.11 - Undergraduate Thesis |
---|
Organization: | FKKT - Faculty of Chemistry and Chemical Engineering
|
---|
Abstract: | Diplomska naloga opisuje študijo poteka fermentacije čaja z naravno starter kulturo kombuče. Med fermentacijo smo spremljali spremembo koncentracij sladkorjev in ogljikovega dioksida ter vrednosti pH. Prav tako smo določali vpliv temperature (25 ᵒC in 30 ᵒC) na spremembo omenjenih parametrov. Fermentacijo kombuče smo pri obeh temperaturah izvajali 14 dni.
Za določitev zahtevanih parametrov smo pri laboratorijskem delu uporabljali sistem za tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti in iono selektivno in pH elektrodo. Fermentacija kombuče je potekala v stekleni posodi volumna 6000 mL, nato še v stekleni posodi z volumnom 1200 mL. Ugotovili smo, da se med procesom fermentacije porabljajo sladkorji, posledično nastaja ogljikov dioksid ter organske kisline, zato so vrednosti pH in sladkorjev padale, koncentracija CO2 pa je naraščala. Z rezultati smo potrdili, da je pri višji temperaturi (30 ᵒC) fermentacija potekala hitreje, saj so se koncentracije sladkorjev ter vrednosti pH hitreje znižale, koncentracija CO2 pa zvišala v primerjavi s fermentacijo, ki je potekala pri temperaturi 25 ᵒC v enakem časovnem intervalu. |
---|
Keywords: | probiotiki, kombuča, SCOBY kultura, fermentacija, temperaturna odvisnost |
---|
Place of publishing: | Maribor |
---|
Place of performance: | Maribor |
---|
Publisher: | [Š. Habjanič] |
---|
Year of publishing: | 2020 |
---|
Number of pages: | VIII, 29 str. |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-77170  |
---|
UDC: | 543.94(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 32683267  |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:5DHCHY7G |
---|
Publication date in DKUM: | 09.10.2020 |
---|
Views: | 1775 |
---|
Downloads: | 312 |
---|
Metadata: |  |
---|
Categories: | KTFMB - FKKT
|
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: |  |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |