| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Fenolne spojine v lubju pri medvrstnih križancih bezga
Avtorji:Stajnko, Blaž (Avtor)
Kristl, Janja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Ivančič, Anton (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Stajnko_Blaz_2020.pdf (1,75 MB)
MD5: F08B4CEEA086AB8EA2CE1F7C4BB5773E
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Fenolne spojine, ki so v različnih delih rastlin, tudi v skorji, se omenjajo kot pomembni antioksidanti. V sklopu diplomskega dela smo analizirali vsebnost skupnih fenolnih spojin in topnih taninov v ekstraktih skorje pri različnih medvrstnih križancih bezga. V raziskavo smo vključili 60 medvrstnih križancev in nekaterih vrstah bezga. Za ekstrakcijo fenolnih spojin smo uporabili 50-% vodno raztopino metanola in 70-% vodno raztopino acetona. Vsebnost skupnih fenolnih spojin in topnih taninov smo določili s Folin-Ciocalteu reagentom. Rezultate smo podali v mg GAE (ekvivalent galne kisline)/ g suhe snovi (SS). Skorja bezga v povprečju vsebuje 18,21 mg GAE/g SS skupnih fenolnih spojin, od katerih je 11,06 mg GAE/g SS topnih taninov. Glede na vsebnost skupnih fenolov in topnih taninov obstajajo med različnimi vrstami, kot tudi med različnimi medvrstnimi križanci bezga sorazmerno velike razlike.
Ključne besede:bezeg (Sambucus spp.), skorja, fenolne spojine, tanini
Leto izida:2020
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:UUICJPQS
Število ogledov:277
Število prenosov:48
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:18.08.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Phenolic Compounds in the Bark of Interspecific Elderberry Hybrids
Opis:Phenolic compounds found in various parts of plants, including the bark, are considered as important antioxidants. As part of the presented research, we analyzed the content of total phenolic compounds and soluble tannins in bark extracts in various interspecific hybrids of elderberry. The study included 60 interspecific hybrids and some species of elderberry. A 50% aqueous solution of methanol and a 70% aqueous solution of acetone were used to extract the phenolic compounds. The content of total phenolic compounds and soluble tannins was determined with Folin-Ciocalteu reagent. The results were expressed in mg of gallic acid equivalent (GAE) per g dry matter (DM). Elderberry bark contains an average of 18.21 mg GAE/g DM of total phenolic compounds of which 11.06 mg GAE/g DM are soluble tannins. Depending on the content of total phenols and soluble tannins, there are relatively large differences among species, as well as among different interspecific hybrids of elderberry.
Ključne besede:elderberry (Sambucus spp.), bark, phenolic compounds, tannins


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici