| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Kulturni dnevnik na primeru mesta velenje
Authors:Jovan, Jerneja (Author)
Hus, Vlasta (Mentor) More about this mentor... New window
Jančič Hegediš, Polona (Co-mentor)
Files:.pdf MAG_Jovan_Jerneja_2020.pdf (4,32 MB)
MD5: CC19ECEF9B52DF26E452655C8AAABA3D
 
Language:Slovenian
Work type:Master's thesis/paper (mb22)
Typology:2.09 - Master's Thesis
Organization:PEF - Faculty of Education
Abstract:Kulturni dnevnik je projekt, ki se je uveljavil v Mariboru. Njegov glavni namen je izobraziti osnovnošolce na področju kulture. Učenci v sklopu projekta obiskujejo različne kulturne ustanove, spoznavajo poklice, ki so povezani z obiskanimi ustanovami, in se udeležujejo delavnic na izbrano tematiko. Način poučevanja učencev izven učilnice ima številne prednosti, kot so na primer več gibanja, ki ga današnji otroci zaradi prekomernega sedenja potrebujejo, pridobivanje informacij z lastnimi izkušnjami in uporaba različnih čutil, učenje v realnih okoliščinah, ki prinaša boljše pomnjenje pridobljenega znanja in mnoge druge. Pozitivni učinki pouka izven učilnice so nas spodbudili k načrtovanju dejavnosti in oblikovanju programa Kulturnega dnevnika na primeru mesta Velenje za učence od 1. do 5. razreda. Načrtovane dejavnosti smo povezali s cilji, ki jih predvidevata učna načrta za spoznavanje okolja in družbe. Učenci skozi načrtovane dejavnosti spoznavajo šolsko okolico, kjer se tudi orientirajo, različne ustanove in njihovo delovanje ter spremembe, ki so skozi čas nastale v Velenju. Seznanijo se z gospodarsko razvitostjo mesta in se srečajo z mladimi podjetniki Šaleške doline. Obiščejo tudi dom za varstvo odraslih, društvo za zaščito živali in društvo, ki se bori proti nasilju. Za nekatere vsebine smo pripravili tudi delovne liste.
Keywords:pouk izven učilnice, spoznavanje okolja, družba, Kulturni dnevnik, Velenje
Year of publishing:2020
Publisher:[J. Jovan]
Source:Maribor
UDC:37.091.31:5(497.4Velenje)(043.2)
COBISS_ID:34456835 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:SZRINQCZ
Views:174
Downloads:42
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:PEF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Description:The most restrictive Creative Commons license. This only allows people to download and share the work for no commercial gain and for no other purposes.
Licensing start date:17.08.2020

Secondary language

Language:English
Title:Cultural diary in the case of the city Velenje
Abstract:The Culture Diary is a project which was established in Maribor. Its main purpose is cultural education of primary school pupils. Pupils attend different cultural institutions, get familiar with occupations related to these institutions and attend workshops on chosen topics within the project. Teaching pupils outside of their classroom has numerous advantages, for example more movement, which children nowadays need due to spending too much time sitting, getting information first hand through various senses, learning in real life circumstances leads to better memorisation of acquired knowledge and many others. We were encouraged to plan activities and to form a programme called The Culture Diary due to the positive effects on pupils from 1th to 5th class in Velenje. We connected planned activities with the goals for science and social studies curriculum. Pupils get acquainted with and orient themselves in school surroundings through planned activities, they learn about different institutions and their functions, they come to know about the changes through time in Velenje. They learn about the economic growth of the town and meet young entrepreneurs from Šaleška dolina. They also visit a retirement home, the animal welfare organisation and the organisation against domestic violence. We have also prepared some worksheets for certain activities.
Keywords:outdoor lessons, science, social studies, Culture Diary, Velenje


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica