| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Problem staranja prebivalstva in njegov učinek na trg dela v Sloveniji in Nemčiji
Authors:Rihtarič, Gregor (Author)
Boršič, Darja (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UN_Rihtaric_Gregor_2020.pdf (796,64 KB)
MD5: C1305037CFEB0AF6816CE0D226C85063
 
Language:Slovenian
Work type:Diploma project paper (mb13)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:EPF - Faculty of Business and Economics
Abstract:Pri staranju prebivalstva gre za aktualen problem, ki se pojavlja v različnih državah sveta in se ga ne sme prezirati. V zadnjih letih je prišel do izraza tudi v Sloveniji in Nemčiji, torej v dveh državah, ki se razlikujeta po velikosti in gospodarski moči. V splošnem se staranje prebivalstva odraža v večanju števila starejših, upokojencev in v manjšanju mladega prebivalstva, na trgu dela pa v manjšanju števila aktivnih in delovno aktivnih ter v večanju neaktivnega prebivalstva. Staranje prebivalstva je rezultat različnih dejavnikov, med katerimi sta glavna dolgoročno zniževanje stopnje rodnosti in dolgoživost. Njegove posledice in učinki so vidni na različnih področjih: v gospodarstvu, politiki, zdravstvu, javnih financah in na trgu dela. Podaljševanje delovne dobe, zvišanje upokojitvene starosti, migracije, aktiviranje potencialne delovne sile, zgodnejši vstop na trg dela in avtomatizacija so zgolj nekateri možni ukrepi, ki lahko upočasnijo in omilijo učinke staranja prebivalstva. Po projekcijah sodeč se je problematika staranja v zadnjih nekaj letih šele pričela in se bo v prihodnosti okrepila.
Keywords:staranje prebivalstva, Slovenija, Nemčija, trg dela, gospodarstvo
Year of publishing:2020
Publisher:[G. Rihtarič]
Source:Maribor
UDC:314
COBISS_ID:38249475 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:HDUDWJXY
Views:494
Downloads:49
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:EPF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Licences

License:CC BY-ND 4.0, Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International
Link:http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/
Description:Under the NoDerivatives Creative Commons license one can take a work released under this license and re-distribute it, but it cannot be shared with others in adapted form, and credit must be provided to the author.
Licensing start date:29.07.2020

Secondary language

Language:English
Title:The Problem of Population Aging and its Impact on the Labour Market in Slovenia and Germany
Abstract:The ageing of the population is today one of the main issues, which occurs in different countries around the world and should not be despised. In recent years, it has also come to the fore in Slovenia and Germany, that is in two countries, which differ in the size and economic power. Ageing of the population is reflected in an increase in the number of the elderly, pensioners and in a decrease in the young population, while on the labour market it is reflected in a decrease in the number of active and employed persons and in an increase in the inactive population. There are many factors, that induce the mentioned problem. The main two ones are the long-term decline of the fertility rate and longevity. Its consequences and effects are visible in various fields: in the economy, politics, health, public finances and on the labour market. Prolonging working life, raising of the retirement age, migration, activating the potential workforce, earlier entry into the labour market and automation are just some of the possible solutions that can slow down and mitigate the effects of an ageing population. According to projections, the problem of ageing has just begun in the recent years and will intensify in the future.
Keywords:population ageing, Slovenia, Germany, labour market, economy


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica